1. yle.fi
  2. Uutiset

YK:n tutkimuskomissio syyttää ensimmäistä kertaa Venäjää syyrialaisten siviilien tappamisesta

Marraskuussa tehdyssä ilmaiskussa kuoli 84 ihmistä ja se voi täyttää sotarikoksen tunnusmerkit.

Syyrian sisällissota
Kivimurskaa maassa, keskellä kivipölyn harmaannuttama koulukirja.
Lokakuussa 2016 Idlibissä tehdyn ilmaiskun jälkiä. Kyseessä on eri isku kuin se, josta YK:n tutkimuskomissio syyttää Venäjää.Abed Kontar / EPA

YK:n Syyria-tutkimuskomissio sanoo, että Venäjä teki Pohjois-Syyrian Idlibin maakunnassa marraskuussa kymmeniä siviilejä tappaneen ilmaiskun.

Iskussa markkinapaikalle kuoli ainakin 84 ihmistä ja vähintään 150 haavoittui. Ilmaisku voi tutkimuskomission mukaan täyttää sotarikoksen tunnusmerkit.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun YK katsoo Venäjän olevan suoraan vastuussa syyrialaisten siviilien kuolemista.

Syyrian kartta.
Yle Uutisgrafiikka

YK:n tutkimuskomission tiistaina julkistaman raportin mukaan kaikki saatavissa oleva tieto osoittaa, että venäläinen lentokone teki iskun Ataribissa Idlibin maakunnan pohjoisosassa.

Ilmaisku osui 13. marraskuuta markkinapaikalle, ympäröiviin taloihin ja poliisiasemalle, joka oli syyrialaisten kapinallisten hallussa.

Myös liittouman iskusta arvostelua

YK:n tutkimuskomissio on arvostellut myös Yhdysvaltain johtaman liittouman toimia Syyriassa. Komission mukaan liittouma ei tehnyt riittävästi estääkseen siviilien kuolemat ilmaiskussa viime vuoden maaliskuussa Itä-Syyrian al-Mansourassa.

150 sisäistä pakolaista kuoli liittouman ilmaiskussa Raqqan länsipuolella sijainneeseen kouluun, jota käytettiin pakolaiskeskuksena.

Yhdysvaltain puolustusministeriö väitti ensin uhriluvun olleen noin viisi kertaa pienempi ja että uhrit olivat taistelijoita.

YK:n tutkimuskomissio perustettiin kuusi ja puoli vuotta sitten dokumentoimaan minkä tahansa Syyrian sisällissodan osapuolen tekemiä ihmisoikeusrikkomuksia. Kolmen hengen komissiota johtaa brasilialainen lakimies Paulo Sergio Pinheiro.

Lisää aiheesta:

Syyria ollut Venäjän armeijan koekenttä: "Lähes kaikkia aseita kokeiltu taisteluolosuhteissa"

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi