1. yle.fi
  2. Uutiset

Paloheimon voimala ja rautatientori heräävät kasvuun Riihimäellä – YIT käynnistämässä kahta hanketta

YIT suunnittelee kunnostavansa Riihimäen voimalan ja rakentavansa toimistotalon rautatieaseman läheisyyteen. Ainakin toinen hankkeista alkaa jo tänä keväänä.

Riihimäki
Havainnekuva Riihimäelle tulevasta toimistorakennuksesta
Havainnekuva uudesta toimistotalosta, Riihimäen Ratapihanportista.YIT

Riihimäen rautatientorin alue ja entinen Paloheimon voimalaitos ovat heräämässä yli kymmenen vuotta kestäneestä nuupahtaneesta hiljaiselostaan.

Rakennusyhtiö YIT on valmis aloittamaan joko Riihimäen voimalan peruskorjauksen tai viisikerroksisen toimistotalon, Riihimäen Ratapihanportin, rakentamisen voimalan vastapäiselle, tyhjälle tontille. Kumpikin rakennushankkeista on investointina vajaan kymmenen miljoonan euron luokkaa.

– Voimalaan on tulossa kaupallista toimintaa, yrityshautomoa, taiteilijaa ja hieman toimistorakentamista, kertoo hankekehityspäällikkö Marko Lehtinen YIT:stä.

Mahdollista on, että työt käynnistyvät jo tänä keväänä jommankumman osalta. YIT ei ole vielä päättänyt kumpi hankkeista käynnistyy ensin.

– Voimalaa vastapäätä tyhjälle tontille on luvassa viisikerroksinen toimistorakennus. Hankkeet eivät kilpaile keskenään, pohtii Lehtinen.

Matkakeskus näyttää tietä

Marko Lehtinen uskoo, että YIT:n molempia hankkeita auttaa eteenpäin Riihimäen Matkakeskuksen tilojen täyttyminen. Esimerkiksi VR Track on siirtämässä Matkakeskukseen 60 työpaikkaa.

YIT lupailee, että toinen suurehkoista hankkeista saataisiin valmiiksi jo kesäksi 2019.

– Kun saadaan vuokralaisia hankittua, myydä tiloja eteenpäin sijoittajille tai käyttäjille. Ei ole tarkoitus jättää niitä omaan taseeseen, sanoo Lehtinen.

Voimala täyttyy ilman teatteriakin

Riihimäen voimala on ollut pitkään yhtenä ehdotuksena Riihimäen Teatterin uudeksi toimitilaksi. Nyt asia näyttää ratkenneen, eikä teatteria tule voimalaan, mutta kulttuurityötä ja pienimuotoista yritystoimintaa kuitenkin.

Tilaa voimalassa on 5 000 neliötä. Vuonna 1920 valmistunut voimalarakennus on punatiilinen, pitkäpiippuinen katseenvangitsija, joka näkyy radalla kulkeviin juniin mennen tullen.

Rakennushankkeiden myötä rautatientori on Riihimäellä muotoutumassa uudenlaiseksi käyntikortiksi ja sisääntuloväyläksi kaupunkiin. Riihimäen pikkukaupunkimainen luonne säilyy ennallaan, jopa vahvistuu, kun Prisman tasapainottajiksi tulee kaupungin alkuperäisluonteen tyylistä ja aivan uudehkoa nykyrakentamista.

Rakentajia YIT:lla on omasta takaa.

– Meillä on ollut Riihimäellä asuntohankkeita, ja niitä on nyt valmistumassa. Kyllä meillä riittää työvoimaa näihin hankkeisiin ihan hyvin, kertoo Marko Lehtinen.

Lue seuraavaksi