Opetusministeriö pyytää selvitystä Jehovan todistajien käytännöistä seksuaalirikosten käsittelyssä – taustalla Ylen julkaisemat tiedot

Ylen haastattelemat entiset Jehovan todistajat kokevat, että heitä on kielletty kertomasta seksuaalirikosepäilyistä maallisille viranomaisille. Jehovan todistajat kiistävät väitteet.

Kuva: Yle

Opetusministeriö pyytää Jehovan todistajilta selvitystä heidän tavoistaan käsitellä yhteisön jäseniin kohdistuneita rikosepäilyjä.

Syynä ovat Ylen A-studion keskiviikkona julkaisemat tiedot, kertoo uskonnollisia yhdyskuntia koskevista asioista ministeriössä vastaava vanhempi hallitussihteeri Joni Hiitola.

Yle kertoi jutussa Jehovan todistajien oikeuskomiteoista, joissa käsitellään jäsenten tekemiä tai heihin kohdistuneita rikosepäilyjä.

Ylen haastattelemat henkilöt kertovat kokevansa, että oikeuskomiteat ovat kieltäneet heitä kertomasta kokemistaan seksuaalirikoksista viranomaisille. Jehovan todistajien tiedotusosasto taas sanoo Ylelle, että lainrikkomuksista on kerrottava poliisille.

Näin vanhempi hallitussihteeri Joni Hiitola opetusministeriöstä perustelee selvityspyyntöä.

– Nämä ovat sellaisia tietoja, että niistä on aihetta pyytää yhdyskunnalta hiukan selvitystä ja pyytää keskustelemaan.

Selvitysten ja keskustelujen perusteella ministeriö päättää, mitä tämän jälkeen tehdään.

Ministeriö ei ole kuullut Jehovan todistajien kantaa

Joni Hiitola korostaa, että opetusministeriö ei ole kuullut Jehovan todistajien omaa kantaa väitteisiin.

– Yleisellä tasolla voin sen todeta, että uskonnollisen yhdyskunnan työntekijöillä ja luottamushenkilöillä on lain mukaan velvollisuus kertoa poliisille alaikäisiin kohdistuneesta seksuaalirikoksesta.

Hiitola toteaa, että selvityspyyntö on jatkoa neljä vuotta sitten käydyille keskusteluille. Silloin oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) päätyivät siihen, että Jehovan todistajien oikeuskomiteat eivät kilpaile Suomen oikeusjärjestyksen kanssa. He myös totesivat, että mahdolliset lainvastaiset tapaukset kuuluvat viranomaisille, kuten poliisille tai lastensuojeluviranomaisille.

Uskonnolliset yhdyskunnat kuuluvat opetusministeriön vastuualueeseen, mutta niiden toimintaa ei juurikaan seurata yhdyskunnan perustamisen jälkeen. Ministeriön yhteydessä toimii kolmijäseninen lautakunta, jonka työnä on mm. arvioida yhteisön perustamisasiakirjoja ja sääntöjä.

Lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila on ehdottanut (siirryt toiseen palveluun), että lautakunnan pitäisi seurata yhteisöjä niiden perustamisen jälkeenkin. Joni Hiitola ei kuitenkaan lämpene ehdotukselle.

– Lautakunnalla ei ole käytössään tutkintakeinoja eikä resursseja tähän. Jos epäillään, että toimintaan liittyy jotain rikollista, sen selvittäminen on poliisin asia. Ajattelisin myös, että tämän tyyppiset ongelmat, joista väitteitä on nyt esitetty, eivät viranomaisen tarkastuksissa tulisi esille.

**Lue myös: **