1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ympäristöpolitiikka

Entiset ympäristöministerit: Ympäristön valvonta romuttuu – maakuntauudistuksessa viranomaiselta häviää valvontaoikeus

Vihreiden entiset ministerit syyttävät hallitusta viime hetken ympäristöhallinnon alasajosta.

ympäristöpolitiikka
Kokonjärvi
Lapin ely-keskuksen torppaaman mini-Vuotoksen alueella sijaitseva Kokonjärvi.Esko Puikko / Yle

Ympäristöhallinnolta on häviämässä itsenäinen asema valvoa lupapäätösten ympäristövaikutuksia.

Vihreiden entiset ympäristöministerit Ville Niinistön ja Satu Hassin mukaan koko ympäristöhallinto on romuttumassa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen toimilla. Heidän mukaansa hallituksen viimeisin teko on maakuntauudistuksen yhteydessä tehtävä muutos, jossa ympäristöviranomaisilta viedään mahdollisuus valvoa ja tarvittaessa valittaa esimerkiksi toisen viranomaisen päätöksestä.

Maakuntauudistuksessa muun muassa nykyiset Elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY) (siirryt toiseen palveluun) lakkautetaan. Uudistuksessa lupa- ja valvontatehtävät on tarkoitus keskittää uuteen valtion lupa- ja valvontavirastoon, Luovaan.

– Hallituksen ajamassa maakuntauudistuksessa tehtiin joulukuussa kaikessa hiljaisuudessa merkittävä linjaus. Ympäristöviranomaiset eivät saisi enää valittaa esimerkiksi kaivosluvista, Niinistö ja Hassi ihmettelevät linjauksia.

Ympäristövaikutusten arviointi on niin sanottua yleisen edun valvontaa muun muassa siitä miten päätökset vaikuttavat metsiin, veteen, maisemaan ja ilmaan.

Päätösten uskottavuus koetuksella

Ministerit kritisoivat tapaa, jolla ympäristöasioita on jatkossa tarkoitus käsitellä Luovassa. Luovaan ei olla esimerkiksi perustamassa erillistä yksikköä nykyisen ELY:n tapaan, joka valvoo yleistä ympäristön etua.

Muutosta ovat moittineet (siirryt toiseen palveluun) ministereiden lisäksi muun muassa korkein hallinto-oikeus ja hallinto-oikeudet. Itä-Suomen yliopiston ympäristöoikeuden professorin Tapani Määtän mukaan muutoksen vaikutukset pitäisi arvioida perusteellisesti.

Professori Määttä arvioi, että hallituksen malli saattaisi heikentää myös viranomaispäätösten uskottavuutta.

Valvonta kansalaisten ja järjestöjen varaan

Uudessa tilanteessa ympäristö edun valvonta jää nykyistä selvästi enemmän ympäristöjärjestöille ja aktiivisille kansalaisille.

Vihreiden entiset ministerit näkevät hallituksen linjaukset osana tietoista politiikkaa romuttaa ympäristöpolitiikkaa.

– Luonto ei voi puolustaa itseään, siksi tarvitaan viranomaisia valvomaan yleistä etua. Valtion hallinnossa tarvitaan itsenäisiä, ympäristöä puolustavia viranomaisia, jotka eivät katso asioita elinkeinoelämän lyhyen aikavälin etu edellä, Hassi moittii.

– Suomalaiset luottavat siihen, että valtio huolehtii ympäristöstä. Hallituksen oman muistion (siirryt toiseen palveluun) mukaan muutos siirtää päätösten laillisuuden valvontaa kansalaisjärjestöille ja kansalaisille, Niinistö harmittelee.

Lue seuraavaksi