Helsinki tarjoaa porkkanaa lastentarhanopettajille: 1 000 euron kannustinpalkkio

Kannustinpalkkio on ollut valmistelussa jo jonkin aikaa, kertoo Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas.

varhaiskasvatus
leikki kuorma-auto päiväkoti Pilkeen pihalla
Antti Kolppo / Yle

Helsinki on tarjoamassa kannustinpalkkiota uusille lastentarhanopettajille.

Kannustinpalkkio on suuruudeltaan tuhat euroa ja sen saa sen jälkeen kun on ollut töissä koeajan eli puoli vuotta.

Palkkio on tarkoitus ottaa käyttöön jo maaliskuun aikana, Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas kertoo Ylelle.

– Tämä on kehitetty sen vuoksi, että olemme miettineet jo jonkin aikaa, mitä erilaisia vaihtoehtoja meillä on, että saamme lastentarhanopettajia meille töihin. Halusimme kokeilla jotain, mitä emme ole vielä kokeilleet, hän perustelee.

Järvenkallas ilmoitti uudesta kannustinpalkkiosta ensin pikaviestipalvelu Twitterissä (siirryt toiseen palveluun). Vaikuttiko Ylen eilinen uutisointi lastentarhanopettajien palkoista tämänpäiväiseen ulostuloon?

– Ei juurikaan. Emme me näin nopeasti voi [tällaisia avauksia] tehdä, Järvenkallas vastaa kysymykseen.

– Tämä on ollut meillä valmistelussa jo jonkin aikaa ja nämä rekrytoinnit ovat olleet alkamassa. Kyllä tämä oli näinä päivinä tulossa ulos.

Millainen lisälasku kannustinpalkkioista lankeaa Helsingille?

– Olemme lähteneet siitä, että tämä pystytään tekemään osana meidän budjettia, Järvenkallas sanoo.

Järvenkallaksen mukaan kannustinpalkkio on käytössä aluksi tämän vuoden ajan ja se myönnetään samalle henkilölle vain kerran.

Henkilöstöjohtajat tänään: Palkoista ei ole sovittu kuntien kesken

Yle kertoi eilen, että pääkaupunkiseudun suuret kunnat ovat sopineet keskenään, että lastentarhanopettajien palkoilla ei kilpailla.

Epävirallisessa, suullisesti syntyneessä sopimuksessa olisivat mukana Helsinki, Vantaa ja Espoo. Asiasta kertoi Ylen haastattelussa Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila.

– Meillä on pääkaupunkiseututasoinen herrasmiessopimus, että ei lähdettäisi kilpailemaan palkoilla, Mattila sanoi haastattelussa.

Myös Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen vahvisti, että kuntien väliltä löytyy yhteistyösopimus siitä, että henkilöstöstä ei kilpailla palkkatasolla.

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolaisen mukaan taas kunnat pyrkivät "yhtenäiseen palkkakehitykseen".

Tänään Helsingin, Espoon ja Vantaan henkilöstöjohtajat tiedottivat, että mitään sopimuksia lastentarhanopettajille maksettavista tehtäväkohtaisista palkoista ei kaupunkien kesken ole tehty (siirryt toiseen palveluun).

Vantaan Askola-Vehviläinen vahvisti herrasmiessopimuksen Ylen uutisen jälkeen eilen myös Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun).

Illan A-studiossa keskustellaan lastentarhanopettajien palkkauksesta. A-studio Yle Areena ja TV1 kello 21.

Lue myös:

Pääkaupunkiseudun kunnilla herrasmiessopimus, että lastentarhanopettajien palkkoja ei nosteta – "Kutsun tätä palkkakartelliksi"

OAJ syyttää pääkaupunkiseudun kuntia lastentarhanopettajien palkoista: Törkeä hyökkäys opetusalaa kohtaan, laitonta