1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

Osallistujalistat julki: Suomi lähtee maltilla EU:n uuteen puolustusyhteistyöhön

Suomi valikoi kolme projektia 17:n joukosta.

Euroopan unioni
soaharjoitus metsässä
EUFOR-sotilasharjoitus Santahaminassa.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

EU:n puolustusyhteistyöstä on käyty vilkasta keskustelua, mutta Suomi ei ole innokkaimpien maiden joukossa uudessa pysyvässä rakenteellisessa yhteistyössä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) vahvisti tiistaina Brysselissä, että Suomi osallistuu kolmeen yhteistyöhankkeeseen, kun hankkeita käynnistetään yhteensä 17.

Määrä on keskivertoa, mutta moni maa lähtee uuteen yhteistyöhön kunnianhimoisemmin. Varsinkin yhteistyötä ajaneet maat Saksa (7), Ranska (8), Espanja (12) ja Italia (15 projektia) ovat kunnostautuneet, selviää tiistaina julkistetusta osallistujalistasta.

Pysyvä rakenteellinen yhteistyö auttaa siihen osallistuvia maita parantamaan omaa puolustuskykyään. Eri kokoonpanoissa maat toteuttavat erilaisia puolustusalan hankkeita, jotka vaihtelevat kyberpuolustuksesta, lääkintäjoukkoihin ja meriliikenteen valvontaan.

Kaikkein suosituin ja eniten huomiota herättänyt projekti on sotakaluston liikuttelun helpottaminen EU-maiden välillä. Siihen lähtee mukaan 24 maata 25:stä, mukaan lukien Suomi ja Ruotsi. Projekti on kerännyt kiitosta myös Natosta. Uuteen puolustusyhteistyöhön lähtee mukaan 25 EU-maata. Vain Britannia, Tanska ja Malta jäävät ulkopuolelle.

Lisää projekteja harkinnassa

Niinistön mukaan Suomi harkitsee myöhemmin tänä vuonna, lisääkö se osallistumistaan useampiin projekteihin. Jo nyt tarkkailijan rooli on otettu kahdessa projektissa.

– Meillä voisi olla jotain sellaista, mikä muitakin kiinnostaisi ja olisi meille kansallisten kykyjen kehittämisen kannalta hyödyllistä, Niinistö sanoi STT:lle Brysselissä.

Suomi on pitänyt puolustusyhteistyötä voimakkaasti esillä, minkä takia osallistuminen vain kolmeen projektiin 17:stä ilman johtovastuuta yhdestäkään on herättänyt keskustelua.

EU-maita verratessa osallistuminen kolmeen projektiin on melko keskimääräinen lukumäärä. Kolmeen tai pienempään määrään hankkeita osallistuu noin puolet osallistujamaista. Myös Ruotsi osallistuu kolmeen hankkeeseen.

Suomi on aiemmin ilmoittanut, että kolme hanketta, joihin se lähtee mukaan, ovat: kyber-yhteistyö, ohjelmistoradiohanke ja kaluston rajaesteiden purkaminen.

Lue myös:

Panssarivaunujen Schengen-alue – EU:n puolustusyhteistyö alkaa sotilaskaluston rajaesteiden kaatamisella

Lue seuraavaksi