Tuulivoimapäätöksen seuraus: Keskusta hylkää Pori-sopimuksen

Keskusta perustelee ratkaisua Lammin tuulipuistopäätöksen aikaansaamalla luottamuspulalla.

Pori
Porin raatihuone
Pori-sopimuksen rivit harvenevat.Nea Hakamäki ja Ellen Rautava / Yle

Keskusta hylkää Porin valtuuston vasemmisto- ja keskiryhmien lokakuussa solmiman yhteistyösopimuksen eli Pori-sopimuksen (siirryt toiseen palveluun). Valtuustoryhmä teki päätöksen sopimuksen jättämisestä tiistai-iltana.

Keskustan viisihenkisen valtuustoryhmän eropäätöksen taustalla on viime viikon maanantaina hyväksytty Lammin tuulipuistokaava. Keskusta vastusti kaavaa, joka hyväksyttiin SDP:n valtuutettujen enemmistön, kokoomuksen, vihreiden ja kahden vasemmistoliittolaisen äänillä luvuin 32–27.

Lammin tuulipuistoon Ahlaisiin on tulossa 14 suurta tuulivoimalaa. Ahlainen on keskustan vahvaa kannatusaluetta (siirryt toiseen palveluun), jonka asukkaat vastustivat äänekkäästi tuulivoimaloita.

Luottamus ratkaisi

Keskustaryhmä katsoo, että Pori-sopimuksen solmimisen edellytyksenä oli syksyllä osapuolten välinen luottamus. Lammin kaavan käsittely jätti keskustalaisten mielestä "erittäin vahvan epäilyksen luottamuksen olemassaolosta".

Pori-sopimuksessa ovat keskustan päätöksen jälkeen mukana enää SDP, vasemmistoliitto, vihreät, kristilliset sekä sinisten ainoa kaupunginvaltuutettu Ari Jalonen. Tosin myös kristilliset ovat nostaneet jo aiemmin Satakunnan Kansassa (siirryt toiseen palveluun) esille, että Pori-sopimus saattaa kaatua.

Keskusta jää toistaiseksi yksin

Pori-sopimuksen ulkopuolella ovat aiemmin olleet vain oman yhteistyösopimuksensa solmineet kokoomus ja perussuomalaiset. Keskusta ei ilmoita lähtevänsä mukaan tähän sopimukseen.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Porin kaupunginvaltuutettu Juha Kantola (kesk.) oikealla puolellaan Antti Linnainmaa (kesk.)
Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Juha Kantola (vasemmalla).Antti Laakso / Yle

Keskustaryhmä kertoo tekevänsä tästä eteenpäin yhteistyötä kaikkien ryhmien kanssa tärkeäksi tuntemiensa asioiden puolesta. Eräs tällainen asia on kiinteistöveron jäädyttäminen nykyiselle tasolle koko valtuustokauden ajaksi.

Pori-sopimuksella enemmistö

Pori-sopimuksen allekirjoittaneilla puolueilla on edelleen valtuustossa vahva asema, sillä jo pelkästään SDP:llä, vasemmistoliitolla ja vihreillä on yhdessä valtuustosalissa enemmistö paikoista (siirryt toiseen palveluun).

Sopimuksen lopullisesta kaatumisesta ei ole vielä merkkejä, vaikka esimerkiksi kristillisten Simo Korpela on arvellut tuulivoimapäätöksen lähentäneen perinteistä aseveliakselia eli SDP:tä ja kokoomusta.

Tuulivoimasta kiistaa

Jo Pori-sopimusta solmittaessa oli yleisesti tiedossa, että Lammin kiistelty tuulipuistoratkaisu saattaa jakaa sopimuksen allekirjoittaneet ryhmät eri puolille. Tästä syystä puolueet eivät ottaneet sopimuksessa tiukkaa kantaa tuulipuistoon.

Keskusta vihjaa kuitenkin, että ennen Lammin tuulivoimakaavan käsittelyä myös Porin suurimman valtuustoryhmän eli sosiaalidemokraattien riveistä tuotiin esille, että valtuutetut voisivat saada äänestää kaava-asiasta ns. omantunnonkysymyksenä eli ilman ryhmäkuria.

SDP kuitenkin päätyi tekemään asiasta sitovan ryhmäpäätöksen, jota rikkonutta viisikkoa vastaan harkitaan nyt kurinpitotoimia.

Ilman SDP:n ryhmäpäätöstä tuulivoimakaava olisi todennäköisesti kaatunut valtuustossa. Asia oli puolueelle hyvin herkkä. Jopa demarien puheenjohtaja Antti Rinne soitti useille porilaisille demarivaikuttajille ennen kuin valtuustoryhmä teki ratkaisevan päätöksen.