Yhdysvallat: Pohjois-Korea surmasi Kim Jong-unin velipuolen hermomyrkyllä – lisää pakotteita voimaan

Pohjois-Korea vihjasi tiistaina voivansa harkita ydinaseista luopumista. Etelä-Korea vie pohjoisnaapurin viestiä Yhdysvaltoihin torstaina.

Pohjois-Korea
Television uutiskuva Kimin kuolemasta.
Uutinen Kim Jong-namin kuolemasta tuli julki 14. helmikuuta 2017. Kuvassa mies katsoo uutislähetystä Etelä-Koreassa.Jeon Heon-kyun / EPA

Yhdysvallat on jälleen asettanut uusia pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan, kertoo maan ulkoministeriö. Tällä kertaa syynä on Yhdysvaltojen ilmoittama virallinen kanta Pohjois-Korean johtajan velipuolen kuolemaan.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan yhdysvaltalaistutkijat ovat todenneet, että Pohjois-Korea salamurhasi maan johtajan Kim Jong-unin velipuolen VX-hermomyrkyllä Malesiassa helmikuussa 2017. Kaksi naista on saanut syytteet murhasta.

Indonesialaisen ja vietnamilaisen naisen syytetään murhanneen Kim Jong-namin hieromalla hänen kasvoihinsa VX:ää Kuala Lumpurin lentokentällä. Naiset ovat kertoneet luulleensa, että he ovat mukana television kepposohjelmassa.

"Emme voi sallia minkäänlaista joukkotuhoaseohjelmaa"

Yhdysvaltojen päätöksessä ulkoministeri Rex Tillerson toteaa, että Pohjois-Korea käytti "kemiallisia aseita kansainvälisen oikeuden vastaisesti tai tappavia kemiallisia aseita omia kansalaisiaan vastaan".

– Tämä julkea kansainvälisten normien halveksunta osoittaa jälleen, miten häikäilemätön Pohjois-Korea on. Emme voi sallia Pohjois-Koreassa minkäänlaista joukkotuhoaseohjelmaa, sanoo puolestaan ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert.

Uudet pakotteet tulivat voimaan maanantaina sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli esittänyt virallisen päätelmänsä surmatapauksesta. Niillä ei liene juuri konkreettista merkitystä, sillä Yhdysvallat on jo aiemmin asettanut laajan valikoiman pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan.

Pohjois-Korealla uusi ydinlinja?

Pohjois-Koreassa vierailleen eteläkorealaisen valtuuskunnan mukaan Kim Jong-un olisi valmis keskustelemaan maan ydinaseista Yhdysvaltojen kanssa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi keskiviikkona uskovansa, että "pohjoiskorealaiset ovat vilpittömiä". Yhdysvaltain tiedustelujohtaja Dan Coats puolestaan sanoo olevansa "hyvin skeptinen kaiken tämän suhteen".

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in sanoi keskiviikkona, että on ennenaikaista suhtautua optimistisesti Pohjois-Korean tarjouksiin. Eteläkorealaisen uutistoimiston Yonhapin mukaan Moon sanoi, että tavoitteena pitää olla Pohjois-Korean riisuminen kokonaan ydinaseista.

Kaksi Etelä-Korean valtuuskunnan edustajaa matkustaa torstaina Washingtoniin kertomaan tarkemmin keskusteluistaan Pohjois-Korean kanssa.

Uutista on päivitetty klo 8.20: Lisätty Etelä-Korean presidentin kommentit.

Lue lisää:

Hajuton hermomyrkky, joka tappaa minuuteissa – tämä kemiallinen ase koitui Kim Jong-namin kohtaloksi

Ensimmäinen kerta yli vuosikymmeneen – Etelä- ja Pohjois-Korean johtajat kohtaavat huipputapaamisessa huhtikuussa

Olympiatulen hehku johti harvinaiseen tapaamiseen – Etelä-Korean edustajat itsensä Kim Jong-unin päivällispöydässä

Aiheesta muualla:

North Korea used VX nerve agent to kill leader's brother, says US (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AP, AFP