Kokkolalaissynnyttäjiä yhtäkkiä sata vähemmän vuodessa – "En olisi kuitenkaan vielä huolissani"

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa synnytti viime vuonna 500 kokkolalaisäitiä. Se on vähemmän kuin koskaan aiemmin 2010-luvulla. Kokkolaan saattaa heijastua valtakunnallinen laskeva trendi.

syntyvyys
Keskosvauva äitinsä sylissä.
Juha Kemppainen / Yle

Kokkolalaisten synnyttäjien määrä on pudonnut huomattavasti. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa synnytti viime vuonna 500 kokkolalaisäitiä.

Määrä on pienin koko 2010-luvulla. Synnyttäjien määrä on pudonnut kolmen vuoden takaisesta peräti sadalla.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan naistenklinikan ylilääkäri Charlotta Frostdahl myöntää, että muutos on iso.

– Totta kai se on suuri, mutta vielä edellisvuonna synnytyksiä oli kuitenkin 560. Kyse voi olla osittain normaalista vaihtelusta, mutta onhan tässä trendiäkin, koska Kokkola nousee selvästi tilastoista esiin. Maakunnan pienemmillä paikkakunnilla ei ole nähtävissä laskua.

Frostdahlin mukaan tämä vuosi näyttää, mihin suuntaan Kokkola on synnytysten määrässä menossa.

Kokkola seuraa suuria kaupunkeja?

Ylilääkäri Charlotta Frostdahl sanoo, että Kokkolaan saattaa heijastua maassa vallalla oleva trendi, jossa syntyvyys laskee koko ajan.

– Kokkolan tilannehan on linjassa valtakunnallisen kehityksen kanssa. Suomessa viime vuosi oli seitsemäs peräkkäinen vuosi, kun syntyneiden määrä väheni. Voisiko ajatella, että tämä selittää Kokkolan muutosta? hän heittää kysymyksen.

– En olisi kuitenkaan vielä huolissani. Katsotaan ensin, mitä tämä vuosi tuo tullessaan. Voi olla, että synnytykset kääntyvät Kokkolassa nousuun jo tänä vuonna.

Keski-Pohjanmaalla syntyvyys korkea

Synnytykset eivät ole kuitenkaan kokonaisuudessaan vähentyneet Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa. Synnytyksiä oli viime vuonna reilut 1500. Synnyttäjiä on tullut lisää maakunnan ulkopuolelta, varsinkin Pietarsaaren seudulta.

– Sairaanhoitopiiri on todella poikkeuksellinen siinä mielessä, että synnyttäjistä lähes puolet tulee jäsenkuntien ulkopuolelta. Suurin alue on Pietarsaaren seutu eli Pietarsaari, Pedersöre, Luoto ja Uusikaarlepyy. Sieltä tuli viime vuonna 475 synnyttäjää eli lähes sama määrä kuin Kokkolasta.

Myös Kalajokilaaksosta tulee Kokkolaan vuosittain 60–80 synnyttäjää. Määrä on pysynyt melko tasaisena vuosia.

THL:n tilastojen mukaan Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä syntyvyys on maan suurinta, kun synnytyslukuja verrataan hedelmällisessä iässä olevien naisten määrään.

– Olemme tyytyväisiä, että Keski-Pohjanmaalla syntyvyys on pysynyt maan korkeimpana, Frostdahl sanoo.