BBC: Britannian hallituksen erikoisryhmä koolle venäläisen ex-vakoojan sairastumisen vuoksi

Entisen vakoojan Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä epäillään altistuneen jollekin myrkylliselle aineelle. Skripal on tuomittu Venäjällä vakoilusta Britannian laskuun.

myrkytykset
Sergei Skripal oikeudenkäynnissä vuonna 2006.
Sergei Skripal oikeudenkäynnissä vuonna 2006.AOP

Britannian hallitusta informoidaan tänään venäläisen entisen tiedustelu-upseerin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julia Skripalin sairastumisesta, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Yleensä kansallisissa hätätiloissa koolle kutsuttavan Cobra-kokouksen puheenjohtajana toimii sisäministeri Amber Rudd.

Skripalien epäillään altistuneen myrkylliselle aineelle. He ovat olleet sairaalassa kriittisessä tilassa sunnuntai-illasta asti. Oireiden aiheuttajasta ei vielä ole tietoa. Myös kaksi tapahtumaa tutkivista poliiseista on saanut lieviä oireita, ja yksi pelastustoimen jäsen on sairaalahoidossa.

Britannian puolustusvoimien tutkimuslaitoksessa tutkitaan "tuntematonta ainetta", jolla saattaa olla yhteyttä tapahtumiin. BBC:n mukaan ainetta ei ole vielä tunnistettu. Sillä välin Skripaleja hoidetaan oireenmukaisesti.

Sukulaiset: Skripal pelkäsi Venäjän tiedustelupalvelua

Sergei Skripalin sukulaiset ovat kertoneet BBC:lle, että Skripal oli sanonut heille uskovansa, että Venäjän tiedustelupalvelu voi hyökätä hänen kimppuunsa hetkenä minä hyvänsä. Skripalin vaimo, vanhempi veli ja poika ovat kuolleet kahden viime vuoden aikana. Perheen mukaan osa kuolemista on ollut epäilyttäviä.

Kremlin tiedottaja sanoi eilen, että Venäjällä ei ole tietoa entisen tiedustelu-upseerinsa sairastumisen syystä. Tiedottajan mukaan Britannialta ei ole tullut pyyntöjä yhteistyöstä mutta "Moskova on aina valmis yhteistyöhön".

Skripal, 66, ja hänen 33-vuotias tyttärensä löydettiin tiedottomina ostoskeskuksen läheiseltä penkiltä Etelä-Englannin Salisburyssa sunnuntaina. Skripal tuomittiin Venäjällä 13 vuodeksi vankilaan vakoilusta Britannian hyväksi vuonna 2006.

Turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan Skripal oli paljastanut Euroopassa olevia venäläisagentteja Britannian tiedustelulle ja saanut korvaukseksi 100 000 dollaria. Hänen on väitetty toimineen kaksoisagenttina 1990-luvulta lähtien.

Lue lisää:

Kaksi brittipoliisia sai myös oireita Salisburyn tapahtumiin liittyen

Britannia uhkaa "kovilla toimilla", mikäli Venäjä paljastuu syylliseksi kaksoisagentin myrkyttämiseen

Venäläisvakoilijan myrkytysmysteeri tuo mieleen Litvinenkon murhan – Britanniassa pitkään asunut Sergei Skripal löydettiin tiedottomana ostoskeskuksen penkiltä

Lähteet: AFP