Pääministeri Sipilä puolustaa sote- ja maakuntauudistusta: "Akuutti ja tärkeä, nykyjärjestelmä on ajautumassa umpikujaan"

Sote- ja maakuntauudistus on saanut viime päivinä voimakkaita soraääniä etenkin hallituspuolue kokoomuksen riveistä.

sote-uudistus
Juha Sipilä.
Pääministeri Juha Sipilä.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on asettunut puolustamaan voimakkaasti hallituksen sote- ja maakuntauudistusta. Sipilä kirjoittaa keskiviikkoaamuna julkaistussa blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että uudistus on akuutti ja tärkeä. Hän muistuttaa, että samaa mieltä oli myös perustuslakivaliokunta kesäkuussa, kun se linjasi uudistuksen perustuslainmukaisuutta.

Sipilä painottaa kirjoituksessaan, että akuutiksi uudistuksen tekee muun muassa se, että ihmisten perusoikeudet voidaan toteuttaa.

– Ne on kyettävä tuottamaan kaikille kansalaisille iästä ja postinumerosta riippumatta. Lääkäriin on päästävä ja lastensuojelun tarpeessa olevista lapsista huolehdittava kaikkialla Suomessa, pääministeri toteaa.

Sipilän mukaan nykyjärjestelmä on ajautumassa umpikujaan ja kuntavetoinen tapa huolehtia sosiaali- ja terveyspalveluista on tulossa tiensä päähän.

– Kuntien väliset erot palveluiden saatavuudessa ovat kasvaneet liian suuriksi. Ne repeävät entisestään, jos mitään ei tehdä, hän kirjoittaa.

Tärkeäksi uudistuksen tekee Sipilän mielestä taas se, että sote-palveluiden saatavuus ja laatu paranevat.

Valtaosa sote-uudistuksen lainsäädännöstä on jo eduskunnan käsittelyssä. Hallitus antaa esityksen valinnanvapauslaista eduskunnalle torstaina. Sipilän mukaan on hyvä, että uudistuksesta käydään eduskunnassa perusteellinen keskustelu kevään aikana.

– Hallitus on siihen enemmän kuin valmis, Sipilä toteaa.

Myös Orpo ja Soini puolustuskannalla

Sote- ja maakuntauudistus on saanut viime päivinä voimakkaita soraääniä etenkin hallituspuolue kokoomuksen riveistä. On pelätty, että arvostelijoiden määrä kasvaa, ja koko uudistus voi vielä kaatua.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tyynnytteli tilannetta tiistaina MTV:n nettikolumnissa (siirryt toiseen palveluun). Kolumnissaan Orpo painotti, että uudistus tarvitaan, jotta hoitojonot lyhenisivät ja palvelut paranisivat.

Sote-kuohuntaan otti tiistaina kantaa myös ulkoministeri Timo Soini (sin.), joka arvosteli blogissaan (siirryt toiseen palveluun) rajusti kokoomuksen sote-kapinallisia. Kirjoituksessaan Soini muun muassa totesi, että "kokoomus on sekoomus".

Lue myös:

Kokoomuksen sote-kapina leviää: Susanna Koski pelkää, että valinnanvapaus törmää EU-oikeuteen

Jan Vapaavuori arvostelee maakuntauudistusta kovin sanoin: "Pettääkö puolueensa vai kotikaupunkinsa?"

Kokoomuksen Lepomäki haluaa kaataa sote-uudistuksen