Ministeri mukana maakunnan hallinnossa? Professori: "Istuminen monella tuolilla voi olla ongelmallista"

Julkisoikeuden professori muistuttaa, että maakunnissa käsitellään muun muassa valtiontukia. Luottamus viranomaisen toimintaan voi vaarantua.

maakuntavaalit
Ministerit Anu Vehviläinen, Sampo Terho, Petteri Orpo ja Juha Sipilä eduskunnan täysistunnossa maanantaina.
Ministerit Anu Vehviläinen, Sampo Terho, Petteri Orpo ja Juha Sipilä eduskunnan täysistunnossa.Jarno Kuusinen / AOP

Ministerin istuminen samaan aikaan myös maakuntahallinnossa toisi perustuslaillisia ongelmia, toteaa Åbo Akademin julkisoikeuden professori Markku Suksi Svenska Ylen haastattelussa.

Tämä kysymys on tullut pohdittavaksi, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti asettuvansa ehdolle syksyn maakuntavaaleissa. Hän ker­toi ai­keis­taan sun­nun­tai­na 4. maaliskuuta Yle Ra­dio Suo­men pää­mi­nis­te­rin haas­tat­te­lu­tun­nil­la.

Perustuslain (siirryt toiseen palveluun) pykälässä 63 todetaan, ettei valtioneuvoston jäsen saa ministeriaikanaan hoitaa julkista virkaa tai tehtävää, joka voi haitata ministerin tehtävien hoitamista tai vaarantaa luottamusta hänen toimintaansa valtioneuvoston jäsenenä.

Luottamustehtävän voi saada, mutta sitä ei voi hoitaa, jos se samalla vie luottamuksen. Tämän vuoksi poliitikko ei voisi toimia samaan aikaan sekä ministerinä että maakuntahallinnossa.

Suksi kertoo, että ministeri voi kuitenkin asettua ehdolle vaaleissa. Mikäli hän tulee valituksi, tehtävä siirtyy varasijalle tulleelle siksi ajaksi kun poliitikko toimii ministerinä.

Vallankäyttäjä kirstun vartijana ja käyttäjänä?

Suksi toteaa, että nykyinen tulkinta perustuslaista on sallinut ministerin istuvan samanaikaisesti hallituksessa ja oman kuntansa kunnanhallituksessa.

– Kokoluokan takia maakunnan tilanne on monimutkaisempi, sanoo Suksi.

Maakunnan on tarkoitus vastata sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi muun muassa liikenne- ja ympäristökeskuksista.

– Maakunnat tulevat olemaan merkittäviä vallankäyttäjiä ja käsittelevät muun muassa valtiontukea. Ministerin istuminen monella tuolilla voi olla ongelmallista, toteaa Suksi.

Professori kaipaa julkista keskustelua ja pelisääntöjen luomista siihen, miten monessa tehtävässä politiikko voi samaan aikaan toimia. Tämä liittyy henkilön omaan jaksamiseenkin: vuorokaudessa on vain 24 tuntia.

Maakuntavaalit pidetään lokakussa 2018, edellyttäen että uusi maakuntahallintoa koskeva laki on saatu ajoissa hyväksyttyä eduskunnassa.

Esimerkiksi poliittiset nuorisojärjestöt ovat vaatineet, ettei sama henkilö saisi vaikuttaa yhtä aikaa sekä eduskunnassa, maakuntavaltuustossa että kunnanvaltuustossa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus