Ketkä päättävät, kuka Linnan juhliin pääsee? Pikkutyttö sai vastauksen kysymykseensä itseltään tasavallan presidentiltä

Kotkalaisella 10-vuotiaalla Livia Möllerillä oli ongelma, johon vastausta eivät tienneet äiti eikä opettaja.

Sauli Niinistö
Livia Möller ja kirje presidentiltä
Livia Möller sai kirjeen tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä.Viivi Lassy

Viime joulukuussa kotkalainen 10-vuotias Livia Möller seurasi Linnan juhliin valmistautumista suuren ihmetyksen vallassa. Vieraita juhliin oli tulossa paljon. Liviaa alkoi kovasti mietityttää yksi asia: "Ketkä päättävät, kuka juhliin pääsee mukaan?"

Livia Möller kysyi asiaa ensin äidiltään, mutta hänkään ei tiennyt. Kun Livian opettajakaan ei osannut sanoa selkeää vastausta, oli edessä vain yksi vaihtoehto: Livia päätti kysyä asiaa suoraan tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä.

Livia Möller kirjoitti kirjeen tietokoneella ja laittoi sen postiin.

– Kysyin kirjeessä presidentiltä, että kuka pääsee Linnan juhliin ja miten sinne saa kutsun.

Aikaa kului, ja koko kirje pääsi tytöltä unohtumaan. Perheessä oltiin jo aivan varmoja, että mitään vastausta ei tule.

Kunnes helmikuun loppupuolella postilaatikossa olikin kirjekuori, jossa komeili Suomen vaakuna ja kaunokirjoituksella kirjoitettu vastaanottajan nimi ja osoite.

Postilaatikolla kävi ensimmäisenä Livia Möllerin äiti.

– Nyt on niin virallisen näköinen kirje, että tämä on varmaan tullut sieltä, arveli Livian äiti Viivi Lassy.

Kirje avattiin kädet vapisten ja jännityksen vallassa. Valkoisen kirjepaperin yläreunassa oli Suomen vaakuna. Sen jälkeen alkoi tasavallan presidentin vastaus. Se oli ruotsiksi, koska Livia Möller oli kirjoittanut kirjeensä toisella äidinkielellään ruotsilla. Kirjeen oikeassa alakulmassa on presidenttiparin koiran Lennun kuva.

Livia Möller ja kirje presidentiltä
Kirje on nyt kehyksissä ja on kotona kunniapaikalla Livian huoneen seinällä.Viivi Lassy

Presidentiltä perusteellinen vastaus

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo kirjeessään vastauksen Liviaa askarruttaneeseen kysymykseen. Presidentti kertoo, että hän ja Jenni Haukio järjestävät Linnan juhlat ja he myös päättävät, keitä juhliin kutsutaan. Perinteisesti juhliin kutsutaan tasavallan presidentin mukaan muun muassa kansanedustajat, jotka eduskunnassa edustavat Suomen kansaa.

– Minulle ja Jennille sotaveteraanit ja lotat ovat itseoikeutetusti kunniavieraita, kertoo presidentti Niinistö kirjeessään.

Lisäksi presidentti kertoo, että viime Linnan juhliin he kutsuivat Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi paljon ihmisiä eri vuosikymmeniltä ja eri puolilta Suomea. Vieraslistalla on myös runsaasti nykyisiä ja nousevia kykyjä kulttuurin, urheilun, talouden, tieteen ja politiikan saralta.

Lopuksi presidentti toivottaa Livialle mukavaa vuoden jatkoa. Alla on presidentin omakätinen allekirjoitus.

Livian Möllerin saama kirje on nyt laitettu kehyksiin, ja se on kunniapaikalla hänen huoneensa seinällä.

Itsenäisyyspäivän juhlavastaaotto.
Mahtaakohan Livia Möller olla joskus näissä juhlissa mukana.Derrick Frilund / Yle

Tuhansia kirjeitä vuodessa

Tasavallan presidentti saa joka vuosi 4000–5000 kirjettä. Suurin osa niistä tulee nykyään sähköpostilla. Tasavallan presidentin kanslian viestintäasiantuntija Hanna Öunap kertoo, että kansalaisten kirjeissä on sekä palautteita, ehdotuksia että tervehdyksiä tasavallan presidentille. Läheskään kaikkia presidentti ei ehdi lukea, koska yhteydenottojen määrä on niin suuri.

– Kaikki kansalaiskirjeet luetaan tasavallan presidentin kanslian kirjaamossa ja tasavallan presidentin avustajien toimesta. Ei ole olemassa erityisiä perusteita kirjeille, jotka päätyvät presidentin luettavaksi, kertoo Öunap.

Vaikka presidentti ei itse kaikkia kirjeitä luekaan, hänelle kerrotaan yhteydenottojen aiheista. Osaan kirjeistä presidentti ehtii vastata itse. Livian Möller kuuluu siihen harvalukuiseen joukkoon, joihin presidentti on itse vastannut.

– Jos kirje on presidentin allekirjoituksella, voi olla varma hänen vastanneen siihen henkilökohtaisesti, kertoo tasavallan presidentin kanslian viestintäasiantuntija Hanna Öunap.

Mieli iloiseksi

Kotkalainen Livia Möller on äärettömän iloinen ja ylpeä tasavallan presidentiltä saamastaan vastauksesta. Hän näytti kirjettä luokkakavereilleen ja lähetti siitä kuvia ystävilleen.

– Kavereilta tuli vastaukseksi oho!-viestejä ja iloisia emojeja.

Tällä hetkellä Livia Möllerillä ei ole mielessä, mitä hän presidentiltä kysyisi, eikä ajatuksena ole kirjoittaa uutta kirjettä. Nyt hän keskittyy koulunkäyntiin sekä lempiharrastukseensa joukkuevoimisteluun.