Hyssälä lääkejakelusta: "Ihme että 3 miljardin potista puhutaan olemattoman vähän soten yhteydessä"

Apteekkialan tiukka sääntely nousi jälleen tapetille selvitysryhmän tuoreen väliraportin seurauksena.

lääkkeet
Ylen Aamu-tv: Miten apteekkitoimintaa pitäisi kehittää?
Ylen Aamu-tv: Miten apteekkitoimintaa pitäisi kehittää?

Etujärjestö Päivittäistavarakaupan teettämän selvityksen väliraportti lääkejakelun uudistamisesta julkaistiin keskiviikkona. Raportissa ei tehdä vielä konkreettisia ehdotuksia, mutta huomautetaan muun muassa kuinka Suomea lukuun ottamatta kaikki Pohjoismaat ovat uudistaneet apteekkeja koskevaa sääntelyä 2000-luvulla. Suomessa merkittäviä muutoksia ei ole käytännössä tehty 30 vuoteen.

Selvitysryhmässä oleva asiantuntija Reijo Kärkkäinen sanoi Ylen aamu-tv:ssä, että on suorastaan "yllättävää ettei mitään ole tehty, vaikka hallitus on tehnyt päätöksiä asioiden eteenpäin viemiseksi".

– Onko tämä liian suuri tabu – ettei siihen saa koskea? Kärkkäinen totesi.

Selvitysryhmän puheenjohtaja Liisa Hyssälä kuvaili apteekkialan tilannetta Suomessa pysähtyneeksi ja seisovaksi vedeksi.

– Nyt kun sote-maailma alkaa olla totta, niin on kyllä ihme että lääkejakelusta joka on kolmen miljardin euron potti, puhutaan kuitenkin olemattoman vähän soten yhteydessä, Hyssälä sanoi ja jatkoi:

– Lainsäädäntö pitäisi olla yhteneväistä terveydenhuoltolainsäädännön kanssa siltä osin, että katsomme lääkejakelun ja apteekkien olevan osa terveydenhuoltoa.

Hyssälän mukaan yhteiskunnan muuttuessa esimerkiksi vuorokauden ympäri toimiva palvelu kävisi järkeen. Hän myös totesi, kuinka apteekkialalla ei ole aitoa kilpailua, ja myös tämä seikka on pohdinnan alla.

Myös itsehoitolääkkeiden mahdollinen siirtyminen kaupan hyllylle puhuttaa, ja tässä asiassa apteekkarit ja kaupan ala ovat eri linjoilla.

Apteekkien lukumäärä on pysynyt verrattain pienenä. Tähän on Kärkkäisen mukaan yritetty jo saada hieman muutosta.

– Fimea on lähtenyt jo perustamaan paljon uusia apteekkeja alueille missä pula on suuri, kuten Espoo ja Vantaa, mutta siellä apteekkarit tuntuvat vastustavan sitä. Eli oikeusprosessit käynnistyvät välittömästi jos Fimea perustaa uusia apteekkeja, Kärkkäinen sanoi.

Hyssälä uskoo, että lääkejakelu tulee olemaan iso kysymys seuraavissa vaaleissa ja hallitusohjelmassa.

Ylen koko väliselvitykseen liittyvä juttu löytyy tästä.

Selvitysryhmän loppuraportti valmistuu kesällä.

Lue myös:

Särkylääkkeet kaupan hyllylle? Apteekkariliitto ja kaupat eri mieltä ikuisuuskiistassa