Yliopistolaiset kantelivat uuden Tampereen yliopiston johtosäännöstä oikeusasiamiehelle

Kantelijoiden mukaan tulevan yliopiston kiistellyssä johtosäännössä on lainvastaisia kirjauksia.

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Jani Aarnio / Yle

Tampereen yliopiston henkilöstön ja opiskelijoiden edustajat ovat kannelleet eduskunnan oikeusasiamiehelle uuden Tampereen yliopiston johtosäännöstä. Yliopistoyhteisön ryhmien edustajat jättivät kantelun tiistaina.

Kantelijat vetoavat lainoppineiden lausuntoihin, joiden perusteella johtosäännössä on lainvastaisia kirjauksia. Oikeusasiamiehelle jätetyssä kantelussa pyydetään selvittämään Tampereen yliopiston siirtymäkauden hallituksen menettelyjen ja johtosäännön lainmukaisuus. Kantelussa ovat mukana Professoriliitto ry:n Tampereen yliopiston osasto, Tampereen yliopiston tieteentekijät ry, Tampereen yliopiston ylioppilaskunta, Tampereen yliopiston henkilökuntayhdistys ja Tampereen yliopiston opetusalan yhdistys.

– Ei ole todellakaan mikään sattuma, että perustuslaissa on tieteen ja opetuksen vapaus sekä yliopistojen oikeus itse järjestää oma hallintonsa, sanoo Professoriliiton Tampereen yliopiston osaston puheenjohtaja Mari Hatavara.

Helmikuun alkupuolella satoja Tampereen yliopiston työntekijöitä ja opiskelijoita marssi ulos yliopistosta vastustaakseen johtosääntöluonnosta. Mielenosoittajien mielestä luonnos olisi kaventanut selvästi yliopistolaisten mahdollisuutta päättää omista asioistaan.

Ulosmarssin jälkeen siirtymäkauden hallitus teki muutoksia lopulliseen johtosääntöön, mutta yliopistolaiset ovat pitäneet muutoksia pieninä.

Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto ovat yhdistymässä uudeksi säätiöyliopistoksi vuoden 2019 alusta lähtien. Lisäksi säätiöyliopisto on Tampereen ammattikorkeakoulun pääomistaja.