1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. populismi

Berlusconi tukee oikeistopopulistien Salvinia pääministeriksi

Sunnuntain vaalit hävinneessä Demokraattisessa puolueessa pohditaan puolestaan yhteistyötä suurimmaksi puolueeksi nousseen Viiden tähden liikkeen kanssa.

populismi
Matteo Salvini pressitilaisuudessa Milanossa 5. maaliskuuta.
Matteo Salvini pressitilaisuudessa Milanossa 5. maaliskuuta.Daniel dal Zennaro / EPA

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi sanoo tukevansa oikeistopopulistisen liittolaisensa hallitustavoitteita. Berlusconi kertoo asiasta Corriere della Sera -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

– Kunnioitan sopimuksiamme, ja tuemme nyt uskollisesti Matteo Salvinin pyrkimyksiä päästä muodostamaan hallitus, Berlusconi sanoo.

Berlusconin Forza Italia kutistui viime sunnuntain parlamenttivaaleissa pienemmäksi kuin Matteo Salvinin johtama, aiemmin Pohjoisen liittona tunnettu puolue. Puolue pudotti vaalien edellä nimestään pohjoisen pois ja kulkee nyt nimellä Lega eli Liitto.

Neljän puolueen blokki sopi ennen vaaleja, että eniten ääniä saaneen puolueen johtajasta tulisi pääministeri, jos puolueet pääsisivät muodostamaan hallitusta.

Hallitus monen mutkan takana

Toistaiseksi ei ole tietoa, kuka pääsee ensin tunnustelemaan hallituspolkua. Legan ja Forza Italian liittoutuma sai vaaleissa noin 37 prosenttia äänistä, mutta populistinen Viiden tähden liike nousi suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi lähes kolmasosalla äänistä. Sekä Lega että Viiden tähden liike ovat ilmoittaneet haluavansa hallita Italiaa.

Matteo Salvini ilmoitti tiistaina, että oikeistohallitus on Italian toivo ja sanoi neuvottelevansa kaikkien kanssa, jotka "tukevat ohjelmaamme". Viiden tähden liikkeen kanssa Salvini kuitenkin kieltäytyi yhteistyöstä.

Viiden tähden liike ja vasemmisto?

Italiaa viime vuodet hallinnut Demokraattinen puolue puolestaan näyttää ojentavan kättä Viiden tähden liikkeelle. Puolueen kannatus romahti vaaleissa ja puheenjohtaja Matteo Renzi ilmoitti eroavansa, mutta vasta kun uusi hallitus on koottu.

Renzi ei halua yhteistyöhön puoluetta arvostelleen populistiliikkeen kanssa. Puolueen näkyviin hahmoihin kuuluva Michele Emiliano valitteli lehtihaastattelussa, että Renzin pitäisi erota heti eikä estää Demokraattista puoluetta tukemasta Viiden tähden liikettä.

Viralliset hallitustunnustelut alkavat vasta, kun uusi parlamentti kokoontuu maaliskuun lopulla.

Lue lisää:

Analyysi: Italian protestivaalit olivat herätys myös EU:lle – Eurooppalainen populismi sai toistaiseksi suurimman voittonsa

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi