Valtava joukko epäiltyjä – Pirkanmaan kaikkien aikojen suurin huumejuttu paljastui

Huumeita löytyi maastosta Pirkkalasta ja Tampereelta liikekeskuksesta. Takavarikoitujen huumeiden katukauppa-arvo olisi ollut 2,8 miljoonaa.

huumeet
Huumausaineita poliisin tutkinnassa
Poliisi

Keskusrikospoliisi ja Sisä-Suomen poliisilaitos ovat paljastaneet poikkeuksellisen laajan kansainvälisen salakuljetusorganisaation.

Organisaation epäillään tuoneen maahan viime vuoden aikana amfetamiinia, ekstaasia ja kokaiinia. Poliisin mukaan tarkoituksena oli levittää huumeet Pirkanmaan alueelle.

Huumausaineita piilotettuna auton sisälle
Huumausaineita piilotettiin auton sisälle.Poliisi

Epäiltyjen joukko on poikkeuksellisen suuri. Esitutkinnan kohteena on kaikkiaan viisi törkeää huumausainerikosta ja epäiltyjä on 37. Heistä 23 henkilön epäillään kuuluneen Suomessa toimineeseen rikollisryhmään ja 14 henkilön hollantilaiseen ryhmään.

– Kyseessä on Pirkanmaan alueen kaikkien aikojen suurin huumejuttu ja se on myös Suomen mittakaavassa suurimpien joukossa. Jutulla on ollut erityinen vaikuttavuus Pirkanmaan seudulle siksikin, että pääosa epäillyistä asuu seudulla, rikoskomisario Jari Luoto Sisä-Suomen poliisilaitoksesta sanoo tiedotteessa.

Keskusrikospoliisi ja Sisä-Suomen poliisilaitos järjestivät asiasta tiedotustilaisuuden keskiviikkona.

Huumeita löytyi Pirkkalasta ja Lielahdesta

Ryhmä paljastui syyskuussa, kun se oli tuomassa 20 kilon amfetamiinierää Alankomaista Pirkanmaalle myytäväksi. Poliisi sai erän takavarikkoon Helsingin Vuosaaressa, kun aineen salakuljettajaksi epäilty henkilö oli luovuttamassa huumeita eteenpäin Suomessa toimineelle rikollisryhmälle.

Tilanteessa otettiin kiinni ja myöhemmin vangittiin viisi Suomessa ollutta vastaanottajaa ja kuriiri.

Huumausaineiden piilotuspaikka katossa
Huumeita löytyi Lielahdessa liikekeskuksen katosta.Poliisi

Esitutkinnassa kävi ilmi, että salakuljetusorganisaatio oli toimittanut jo paria kuukautta aiemmin, eli viime kesäkuussa 30 kiloa amfetamiinia Tampereelle. Tuosta amfetamiinimäärästä poliisi on takavarikoinut noin yhdeksän kiloa. Noin kahdeksan kiloa löytyi Pirkkalan alueelta maastosta ja yhden kilon poliisi löysi Lielahdessa sijaitsevan liikekeskuksen saniteettitilojen kattorakenteesta.

Molempien amfetamiinierien yhteenlaskettu katukauppa-arvo olisi ollut katukauppapitoisuudeksi jatkettuna poliisin mukaan 2,8 miljoonaa euroa.

Huumausaineita paketissa poliisin hallussa
Poliisi takavarikoi ison määrän huumeita.Poliisi

Esitutkinnan perusteella Suomeen tuotiin amfetamiinin lisäksi noin 5000 ekstaasitablettia ja 60 grammaa kokaiinia. Lisäksi organisaation epäillään yrittäneen toimittaa viisi kiloa kokaiinia Pirkanmaan alueelle.

Vangittuja on esitutkinnan aikana ollut yhteensä 19. Lisäksi salakuljetusorganisaation lähettävästä päästä on vangittu yhdeksän henkilöä poissaolevana. Heillä on pidätysmääräys Suomeen luovuttamista varten. Epäiltyjä otettiin kiinni yhteisellä iskulla Alankomaissa EU:n oikeudellisen yhteistyön yksikön Eurojustin koordinoimassa yhteisoperaatiossa.

Huumausaineita lasipurkissa
Poliisi

Lisäksi esitutkinnassa on tutkittu muun muassa seitsemää epäiltyä rahanpesurikosta. Yhden osalta epäillään, että huumemaksuja on siirretty välikäsien kautta vähintään 100 000 euron edestä Suomesta Alankomaihin.

Rahanpesurikoksista epäiltynä on kahdeksan henkilöä.

Tutkintaan saatiin apua ulkomailta

Tutkintaan saatiin apua myös oman maan rajojen ulkopuolelta.

– Kansainvälinen yhteistyö Europolin ja erityisesti Eurojustin kanssa olivat merkittävässä asemassa jutun tutkinnan kannalta. Sen ansiosta olemme saamassa rikosvastuuseen epäiltyjä myös huumeiden lähtömaasta, sanoo rikosylikomisario Jari Räty Keskusrikospoliisista.

Syytteen nostamisen määräaika on 20.3.2018.

Asiaa käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa huhtikuun ja toukokuun 2018 aikana.