Katso video: Harvinainen metsästyshaukka Lotta ja sen haukankatse

Kanahaukka Lotta on tiettävästi ainoa metsästyshaukka Suomessa. Lotta on tuotu Suomeen vuonna 2011 Englannista.

Haukkametsästys
Kanahaukan katse on pistävän terävä

Suomessa laki ei kiellä haukan käyttöä metsästyksessä. Luonnossa eläviä haukkoja ei kuitenkaan ole luvallista vangita Suomessa. Tuonti ulkomailta on myös erittäin rajoitettua maailmalla käytettyjen suosituimpien haukkojen osalta, ehkä jopa mahdotonta nykyisin.

Kasvien ja eläinten tuontia säätelevät hyvin seikkaperäisesti sekä kansainväliset että kansalliset lait ja asetukset. Uhanalaisten kasvien ja eläinten tuonnista päätetään CITES-sopimuksen perusteella Suomen ympäristökeskuksessa.

Riistaeläinten osalta maahantuontiluvat käsitellään nykyisin Suomen riistakeskuksessa. Suomen riistakeskus ei ole myöntänyt metsästyskäyttöön tuotaville haukoille tuontilupia, eikä niiden tuontilupia käsitellä enää Riistakeskuksessa.

Eläinten tuonnista ja viennistä löytyy tarkempaa tietoa Suomen Elintarvikeviraston sivulta https://www.evira.fi/elaimet/tuonti-ja-vienti/ (siirryt toiseen palveluun).

Suomessa ei ole ollut enää vuosikymmeniin elinvoimaista haukkametsästyskulttuuria, joten haukkametsästys on käytännössä hävinnyt lähes kokonaan Suomesta. Tällä hetkellä Rovaniemellä elävä kanahaukka Lotta on tiettävästi ainoa Suomessa elävä metsästyskäytössä oleva haukka.

Lue metsästyshaukka Lotasta tarkemmin aiemmin julkaistusta artikkelista.

8.3.2018 klo 16:43 Korjattu hieman kolmannen kappaleen muotoa, mutta asiasisältöä ei ole muutettu oleellisesti. Lisäksi siirretty Eviraa koskeva lause erilleen ed. kappaleesta ja lisätty linkki.