EU on valmis vastatoimiin Trumpin terästulleja vastaan: "Toivon, että joku Valkoisessa talossa on lukenut historiaa"

Komissio vastaa Trumpin terästulleihin kohdistamalla tullimaksuja terästuotteiden tuonnille Yhdysvalloista. Vastatoimien listalla on kuitenkin myös muita kuin metallituotteita.

tullit
Kolme purkkia Peter Pan -maapähkinävoita kaupan hyllyssä
Maapähkinävoi kuuluu maataloustuotteisiin, joihin EU aikoo kohdistaa vastatulleja.Justin Lane / EPA

BrysselEU on valmis vastatoimiin Yhdysvaltain kaavailemia suojatulleja vastaan. Kauppakomissaari Cecilia Malmström kertoi, että EU aikoo kohdistaa vastatulleja etupäässä metallituotteisiin, mutta mukana on myös esimerkiksi maataloustuotteita, kuten karpalomehu ja maapähkinävoi.

– Tietyn tyyppisiä Bourbon-viskejä on myös listalla, Malmström sanoi.

Hän sanoi, että EU ei kuitenkaan halua lietsoa kauppasotaa vastatoimilla. Malmström perusteli listalle valittuja tuotteita sillä, että niiden tuonti Yhdysvalloista on helppo korvata muualta.

– Emme halua, että tämä iskee eurooppalaisiin kuluttajiin, Malmström sanoi.

Vastatoimiin ryhdytään sitten, kun Trump on ensin allekirjoittanut suojatullipäätöksen. Yhdysvalloissa arvioidaan, että tämä tapahtuu myöhemmin tällä viikolla tai ensi viikon alussa.

Komissio keskusteli vastatoimista keskiviikon kokouksessaan. Listan tuotteiden vuosittainen tuonnin arvo on suunnilleen sama kuin Yhdysvaltain suojatullien aiheuttama suora menetys EU:lle.

EU kuulee myös jäsenmaita ja eurooppalaista teollisuutta ennen vastatoimiin ryhtymistä. Komissaari Malmström korosti, että EU:n vastatoimien pitää olla Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaisia. Vastatoimien lisäksi EU aikoo valittaa Yhdysvaltain suojatulleista WTO:lle, mahdollisesti yhdessä muiden maiden kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti viiime viikolla aikovansa asettaa teräkselle 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tuontitullit. Eurooppalainen terästeollisuus arvioi, että tullit puolittavat teräksen viennin Euroopasta Yhdysvaltoihin_._

Trump perustelee tulleja kansallisella turvallisuudella, jonka kannalta on hänen mukaansa tärkeää että Yhdysvalloissa on kotimaista terästeollisuutta. EU ei hyväksy perustelua.

– Emme näe, miten kansallisen turvallisuuden perustelu voisi olla Euroopan tapauksessa pätevä. Miten niin pieni määrä Euroopasta tuotua erikoisterästä, jota Yhdysvaltain teollisuus tarvitsee, voisi vaarantaa kansallista turvallisuutta, Malmström sanoi.

Hän muistutti myös, että samankaltainen tilanne nähtiin vuonna 2002 kun George W. Bushin hallinto määräsi suojatulleja teräkselle. Malmströmin mukaan Yhdysvallat menetti tuhansia työpaikkoja niiden seurauksena.

– Toivon, että joku Valkoisessa talossa on lukenut historiaa, Malmström sanoi.

Lisää aiheesta:

EU:n vastatullit iskisivät Trumpin kannatusalueille – Siksi listalle joutuivat harrikat, appelsiinimehu ja kolme muuta asiaa