Kova talous -video: Sellu sai säpinää Suomen satamiin – tonnihinta kiipeää taivaisiin

Suomalainen sellu on maailmalla kysyttyä tavaraa, ja vienti vetää. Selluviennin arvoa ei sovi vähätellä, vaikka kyse onkin raaka-aineesta eikä jalostetusta lopputuotteesta.

selluloosa
Kova talous
Kova talous

Suomen osuus maailman vientimarkkinoista on tullut tasaista tahtia alas, mutta sellun osalta vientinäkymät näyttävät tällä hetkellä hyviltä. Sellun tuotannossa ja viennissä rikottiin viime vuonna kaikkien aikojen ennätykset, ja tästä vuodesta tulee luultavasti uusi ennätysvuosi.

Selluviennin arvo oli viime vuonna lähes 2 miljardia euroa.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Taantumavuonna 2009 viennin arvo oli noin puoli miljardia euroa. Tänä vuonna sellun viennin arvo noussee jopa lähelle 2,5 miljardia euroa. Metsä-Groupin Äänekosken jättitehtaan tuotanto näkyy täydellä painolla vasta tämä vuoden puolivälin tienoilla.

Suomalainen sellu ei ole tusinatavaraa

Sellua tarvitaan paitsi paperinteossa myös pakkausmateriaalien ja hygieniatuotteiden teossa. Sellu on raaka-aine tai välituote, jota ilman ei syntyisi lopputuotetta.

Suomalainen havupuu on kova sana pitkäkuitu-sellumarkkinalla.

Nykyaikaisella sellutehtaalla puu jalostetaan huippuluokan teknologialla, jolloin massa on laadultaan erittäin hyvää ja tasalaatuista. Ei siis mitään bulkki- tai tusinatavaraa.

Suomen kilpailuetuna ovat suomalaiset havumetsät. Ne tuottavat koko kansantalouteen paljon lisäarvoa, kun korjuuketjut ja muut palvelut otetaan huomioon.

Kännykkävalmistuksen katoamisen ja jalostusasteen tippumisen ohella on hyvä muistaa, että Suomi elää edelleen myös metsästä. Tulevaisuudessa esimerkiksi sellusta pystyttäneen tekemään mitä erilaisimpia tuotteita.

Aasiaan ei kannata kuljettaa vessapaperia

Miksi sitten sellusta ei jalosteta Suomessa vessapaperia? Miksi Suomi vie raaka-ainetta Kiinaan?

Siksi, ettei Suomesta kannata rahdata raakapuuta merten yli Aasiaan. Liioin sinne ei kannata lähettää laivoilla valmista pehmopaperia, sillä se veisi aivan liian paljon tilaa. Välituote sellu kannattaa jalostaa lopputuotteeksi lähellä markkinoita.

Jos sellusta tehtäisiin pehmopaperia Suomessa, tarvittaisiin vielä suurempia aluksia kuljettamaan pehmopaperi Kiinaan. Sellu sen sijaan on pakattavissa erittäin tiiviiseen ja painavaan tilaan kuten Kova talous -videolta näkyy.

Kiinassa ja muualla Aasiassa sellun kysyntä on kovaa. Uusia paperi- ja kartonkikoneita käynnistetään jatkuvasti, elintason nousu lisää pehmopaperien käyttöä ja nettikauppa kasvattaa huimasti pakkausten kysyntää. Korkeammalle jalostettujen painopapereiden kysyntä puolestaan hiipuu hiipumistaan.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Sekä pitkäkuituisen että lyhytkuituisen sellun hinnat ovat nyt korkeimmillaan kuin koskaan eli yli tuhat dollaria tonnilta.

Valtaosa Suomessa valmistetusta sellusta menee metsäfirmojen omille paperi- ja kartonkitehtaille kotimaahan ja muualle Eurooppaan.

Suomessa on tusinan verran sellutehtaita. Lisäksi Stora Enso ja UPM valmistavat sellua Brasiliassa ja Uruguayssa, jonne UPM on suunnittelemassa toista tehdasta.

Kova talous on Yle Uutisten taloustoimituksen sarja. Joka toinen maanantai julkaistaan ajankohtaisen henkilön perusteellinen verkkohaastattelu ja joka toinen maanantai tiivis video, jossa avataan talouden pinnan alla vaikuttavia ilmiöitä.