Isänmaasta kotimaaksi? Ajatus Saksan kansallislaulun sukupuolineutraloinnista puhuttaa valtiojohtoa myöten

Tasa-arvovaltuutettu esitti ministeriön sisäisissä asiakirjoissa, että kansallislaulusta poistettaisiin viittaukset sukupuoliin. Valtiojohto ei lämmennyt.

Saksan Kristillisdemokraattisen puolueen jäseniä laulamassa kansallislaulua vaalikampanjoinnin jälkeen Bitterfeld-Wolfenissa, elokuussa 2017. Kuva: Clemens Bilan / EPA

Saksassa on virinnyt kansainvälisen naistenpäivän alla keskustelu kansallishymnin sanoituksesta. Saksalaislehti Bild am Sonntag uutisoi (siirryt toiseen palveluun) viikonloppuna maan perheministeriön sisäisestä muistiosta, jossa ministeriön alaisuudessa työskentelevä tasa-arvovaltuutettu halusi tehdä sanoituksesta sukupuolineutraalin.

Muun muassa Die Zeit -lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun) tasa-arvovaltuutetun esittäneen, että "isänmaa" muutettaisiin "kotimaaksi" ja että veljellisyyden sijaan laulettaisiin rohkeudesta, vieläpä ranskalaisella lainasanalla.

Tyrmäys ylimmästä valtiojohdosta

Valtuutettu viittasi vastaaviin muutoksiin, joita on tehty viime vuosina Itävallan ja Kanadan kansallishymnien sanoituksiin. Die Zeitin mukaan perheministeriön mukaan kyseessä on tasa-arvovaltuutetun henkilökohtainen näkemys.

Siitä huolimatta poliitikot ovat ottaneet kantaa asiaan valtiojohtoa myöten. Muun muassa liittokansleri Angela Merkelin CDU-puolueen edustajat ovat ihmetelleet sosiaalidemokraattisen SPD:n johtamasta ministeriöstä kummunnutta ehdotusta. Tiistaina Merkelin edustaja ilmoitti, että liittokansleri on tyytyväinen hymniin sellaisena kuin se on.

Keskiviikkona SPD-taustainen Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier viestitti julkisuuteen vastustavansa niin ikään hymnin muuttamista.

Kuva: AOP

CDU halunnut hymnin perustuslakiin

Saksan kansallishymni otettiin alun perin käyttöön vuonna 1922. Saksojen yhdistymisen jälkeen yhtenäisyyttä, oikeutta ja vapautta ylistävä hymni lyhennettiin yhteen säkeistöön.

Kansalliset symbolit herättävät jatkuvasti Saksassa kiivasta keskustelua. Kansallishymnistä kiisteltiin pari vuotta sitten, kun CDU halusi kirjata sen Saksan perustuslakiin, jossa on ennestään maininta Saksan lipusta.