1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Palkansaajajärjestöt ja ammattiliitot

Katso miten historialliset kyltit katosivat Hakaniemestä – ay-liikkeen tori "maallistuu", sähkölasku kuihtuu olemattomaksi

Metalliliiton jyhkeä valomainos on hallinnut Hakaniemen toria Helsingissä vuosikymmenet, mutta nyt se päätyy kierrätykseen.

Metallityöväenliiton kylttiä irroitetaan Hakaniementie 1:n katolla

SAK:n ja Metalliliiton kyltit saivat keskiviikkona lähtöpassit Hakaniemen torin laidalta, jossa ne ovat loistaneet tv-kuvista tutun palkansaajalinnakkeen seinällä.

Kirjaimet matkaavat kohti uusiokäyttöä torstaina, jolloin ne hilataan nosturilla maan tasalle. Samalla talon julkisivuun kiinnitetään uusi Teollisuusliiton kyltti.

Purkutyön syynä on, että Metalliliitto yhdistyi kahden muun ammattiliiton kanssa uudeksi Teollisuusliitoksi. Palkansaajakeskusjärjestö SAK puolestaan muuttaa uusiin tiloihin Pitkänsillan kupeeseen, runsaan sadan metrin päähän nykyisestä talosta.

SAK:n toimitalo iltavalaistuksessa 1970 -luvulla Kuva: Kalle Kultala / Yle

Neonkirjaimet sähkösyöppöjä

Kylttien vaihtamisessa on historian havinaa, sillä Metallityöväen liiton jyhkeä valomainos on hallinnut torin ilmettä tiettävästi vuodesta 1965, eli palkansaajapalatsin valmistumisesta lähtien. Myös SAK:n kyltit ovat seisseet paikalla 1960-luvun lopulta, joskin "konsultit" ovat vaihtaneet niiden ulkoasua vuosien varrella.

Punaisena loistanut Metalliliiton kyltti vaihtuu torstaina valkoiseen Teollisuusliitto-tekstiin. Kirjaimet ovat yhtä korkeat kuin nykyiset, mutta leveys jää pienemmäksi.

Sähkölaskuun valokirjainten vaihdos vaikuttaa selvästi. Vanhan Metallityöväen liitto -neonvalon päällä pitäminen maksoi pahimmillaan vajaat 2000 euroa vuodessa nykyisellä sähkön hinnalla laskettuna, kertoo Teollisuusliitto. Kyltti loisti valaistuna keskimäärin kymmenen tuntia vuorokaudessa ympäri vuoden.

Uuden, led-teknologialla valaistavan kyltin sähkö sen sijaan maksaa noin 75 euroa vuodessa, eli murto-osan vanhasta. Uusi kyltti on myös vanhaa kirkkaampi.

SAK:n toimitalo Hakaniementorilla vuonna 1991. Kuva: Pekka Sipilä / Yle
Kuva: Juha Kivioja / Yle

Ay-liikkeen tori "maallistuu"

Suuret valokyltit ovat leimanneet Hakaniemen toria ja tehneet siitä ammattiyhdistysliikeen torin, sanoo erikoistutkija Tapio Bergholm SAK:sta. Aukio oli aiemmin ammattiliittojen ympäröimä, kun torin itälaidalla vielä piti majaa Rakennusliitto. Joukon jatkona oli takavuosina myös Suomen Työväen Säästöpankki.

– Hakaniemen tori on ollut työväen pyhäkkö. Nyt se maallistuu, Bergholm sanoo.

Hänen mukaansa olisi kuitenkin vihamielinen tulkinta, että kylttien vaihtaminen symboloisi ay-liikkeen ahdinkoa.

– Jos ottaa positivisen tulkinnan, tämä kertoo siitä että ay-liike elää ajan mukana. Kyse on siitä, että Teollisuusliitto halusi tilat itselleen ja keskittää toiminnot yhteen rakennukseen, Bergholm sanoo.

– Kun SAK:ssa nuppiluku väheni, niukemmat tilat ovat järkevämmät. Tyhjiä seiniä ei kannata pitää pystyssä, se vasta olisi jämähtänyttä.

Vielä toissavuonna SAK oli lähdössä Hakaniemestä kokonaan, Helsingin keskustaan. Tämä suunnitelma kaatui, kun palkansaajien uuden keskusjärjestön perustaminen epäonnistui. Järjestön piti syntyä, kun SAK ja STTK olisivat yhdistyneet.

Kariutumisen jälkeen SAK:n jäsenliitot halusivat muuttaa keskusjärjestön luonnetta ja maksaa pienempiä jäsenmaksuja, jonka seurauksena SAK:ssa on henkilöstöä enää puolet siitä mitä keskusjärjestössä on enimmillään ollut.

Kuva: Juha Kivioja / Yle

Metalliliiton kyltti symboloinut "rautakouria"

Metalliliiton historiaa tutkinut dosentti Eino Ketola sanoo, että Metallityöväen liiton kyltin loiste on aikanaan symboloinut "rautakouria" ja paljon työväkeä vaativaa teollisuutta.

– Nyt tuotanto on automatisoitu paljon pidemmälle ja asiantuntijoita tarvitaan enemmän kuin lihasvoimaa. Liittojen kokoonpanot ovat seuranneet tätä kehitystä, Ketola sanoo.

– Uskoisin, että palkansaajaliikkeen symboliikka uusiutuu, muttei katoa.

Myös erikoistutkija Bergholm sanoo, että teollisuusliittojen yhdistymistä selittää alan työllisyyden rapautuminen. Liitot halusivat koota voimansa yhteen.

Kuva: Juha Kivioja / Yle