1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. takaa-ajo

Yli 6 vuoden tuomio miehelle: Poliiseja kohti ammuttiin pakenevasta autosta

Pakoautosta ammuttiin useita kertoja poliisipartioita kohti viime syksynä. Poliisit havaitsivat aseen ja ehtivät kääntää ajoneuvoa ennen laukausta ja suojautua poliisiauton sisällä.

Oikeuskäsittely alkoi tammikuussa Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Kuva: Yle

Poliiseja kohti ampunut mies on tuomittu yli kuudeksi vuodeksi vankeuteen. 38-vuotias mies tuomittiin virkamiehen väkivaltaisista vastustamisista ja poliiseihin kohdistuneista törkeän pahoinpitelyn yrityksistä.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi asiasta tuomion keskiviikkona.

Tapahtumat saivat alkunsa takaa-ajosta, joka ulottui laajalle alueelle Pirkanmaalla ja Satakunnassa.

Tapahtuma-aikaan 25-vuotias nainen ja 38-vuotias mies pakenivat poliisia Nokialta Sastamalan kautta Huittisiin syyskuun puolivälissä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tapahtumat saivat alkunsa, kun poliisi meni selvittämään Nokialla rattijuopumusepäilyä, ja naiskuljettaja pakeni yllättäen paikalta. Autoon oli piilotettu aiemmin varastettu haulikko.

Seurasi takaa-ajo, jonka aikana pakoautosta ammuttiin useita kertoja poliisipartioita kohti. Poliiseja ei loukkaantunut.

Takaa-ajoon osallistui useita poliisipartioita. Kuljettajina toimineet poliisit ehtivät kääntää ajoneuvoa ja suojautua auton sisällä.

Takaa-ajo päättyi piikkimattoon

Poliisi sai pakoauton pysähtymään vasta Huittisissa. Takaa-ajo päättyi lopulta poliisin piikkimattoon ja mies pysäytettiin voimakeinoin ja poliisikoiran avulla.

Pakeneva mies haavoittui poliisin luodista Huittisissa.

Pirkanmaan käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana miehen aikomusta antautua tilanteessa, vaan tuomitsi miehen viidestä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Lisäksi kiinnioton yhteydessä miehen katsottiin syyllistyneen törkeän pahoinpitelyn yrityksiin.

Sen sijaan ensisijaiset syytteet murhan yrityksistä hylättiin käräjäoikeudessa.

Lisäksi käräjäoikeus määräsi pantavaksi täytäntöön miehen aikaisemman jäännösrangaistuksen. Näin rangaistuksen pituudeksi tuli yhteensä 6 vuotta 9 kuukautta vankeutta. Käräjäoikeus määräsi miehen pidettäväksi edelleen vangittuna.

Murhayrityksistä epäilty mies kuvattiin tammikuussa Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Kuva: Yle

Syyttäjä kertoi jo aiemmin, ettei se aloita esitutkintaa poliisin aseen käytöstä. Syyttäjän mukaan poliisilla ei ollut kiinniottotilanteessa muuta mahdollisuutta kuin käyttää asetta.

Naiselle ehdollinen tuomio

Kuljettajana toiminut nainen tuomittiin yhteensä 1 vuoden ja 11 kuukauden vankeusrangaistukseen. Rangaistus määrättiin ehdollisena, koska naisella ei ollut aikaisempaa rikostaustaa. Nainen oli ollut mukana anastamassa aseita aikaisemmin, minkä lisäksi hänen katsottiin syyllistyneen takaa-ajon yhteydessä rattijuopumukseen ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Käräjäoikeus katsoi naisen myös toimineen avunantajana yhdessä törkeän pahoinpitelyn yrityksessä sekä virkamiehen väkivaltaisissa vastustamisissa.

Mies tuomittiin maksamaan asianomistajana olleille poliiseille vahingonkorvauksia yhteensä 22 000 euroa. Naisen osuus korvauksista oli 3 000 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.