Poliisi haki lupaa tutkia HS:n toimittajan kotoa takavarikoidut tavarat – käräjäoikeus suostui, vaikka kotietsinnän laillisuus on vielä epäselvä

Takavarikkojen ja kotietsinnän laillisuus on menossa vielä hovioikeuden punnittavaksi.

lähdesuoja
Hensingin Sanomien artikkeli.
Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin käräjäoikeus on antanut keskusrikospoliisille luvan tutkia Helsingin Sanomien Viestikoekeskuksesta kirjoittaneen toimittajan kotoa takavarikoidut tavarat, vaikka kotietsinnästä ja takavarikkojen laillisuudesta ei ole vielä lainvoimaista tuomioistuimen päätöstä.

Poliisi haki maanantaina käräjäoikeuteen saapuneella vaatimuksellaan lupaa erityiselle laite-etsinnälle.

Käytännössä tämä tarkoittaa lupaa tutkia toimittajan vasaralla hakkaamaa tietokonetta sekä joulukuussa hänen luotaan takavarikoituja 19 muuta esinettä. Joukossa oli muun muassa tietokone, muistitikkuja ja puhelimia.

Poliisi pyysi käräjäoikeutta myös nimeämään materiaalin läpikäymiseen etsintävaltuutetun. Etsintävaltuutettu osallistuu sellaisen materiaalin läpikäymiseen, joka sisältää lähdesuojan alaista materiaalia. Toimittajan mukaan lähes kaikissa tavaroissa on lähdesuojan piiriin kuuluvaa aineistoa.

Toimittaja vastusti etsintäluvan myöntämistä. Hänen mielestään poliisi kiirehtii luvan kanssa, sillä kotietsinnän laillisuudesta ei ole vielä lainvoimaista päätöstä. Toimittaja näki, että näin toimimalla poliisi pyrkii murtamaan hänen lähdesuojansa.

Käräjäoikeus katsoi, että laite-etsintäpäätös ei vaaranna toimittajan oikeusturvaa eikä tee hänen valitustaan hovioikeuteen tarpeettomaksi. Oikeuden mukaan takavarikoitujen laitteiden tutkimisen viivyttäminen ei olisi myöskään toimittajan etujen mukaista.

Käräjäoikeuden laite-etsintää koskevasta ratkaisusta ei voi valittaa.

Toimittajaa epäillään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta

Poliisi teki kotietsinnän toimittajan asuntoon viime joulukuussa. Toimittaja oli soittanut hätäkeskukseen, kun hänen vasaroimansa tietokone oli syttynyt palamaan. Poliisi tuli paikalle tekemään palonsyyntutkintaa.

Kotietsintä tehtiin pian sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli julkaissut Puolustusvoimien Viestikoekeskusta käsitelleen artikkelinsa. Artikkelissa oli salaiseksi leimattuja asiakirjoja. Puolustusvoimat teki tapauksesta tutkintapyynnön keskusrikospoliisille.

Artikkelista on tehty myös kantelu Julkisen sanan neuvostoon (JSN).

Kotietsintä toimittajan asuntoon ja takavarikot tehtiin poliisin mukaan siksi, että toimittajaa epäillään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

Keskusrikospoliisin mukaan voidaan olettaa, että toimittajan kotoa takavarikoitujen tavaroiden joukosta löytyisi tutkittavaan rikokseen liittyviä todisteita. Toimittaja on aiemmin kertonut, ettei takavarikoiduissa tavaroissa ole kyseiseen juttuun liittyvää materiaalia.

Helsingin käräjäoikeus katsoi helmikuun lopussa antamassaan ratkaisussa, että etsintä ja takavarikot oli tehty laillisesti. Toimittaja oli riitauttanut ne.

Toimittaja on esittänyt tyytymättömyytensä käräjäoikeuden ratkaisuun ja kiistänyt rikosepäilyt.

Mahdollista tietovuotoa poliisi tutkii virkavelvollisuuden rikkomisena.

Lue myös:

Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa: Helsingin Sanomien toimittajan asuntoon tehty kotietsintä oli laillinen

"Liekkiä ja savua tuli niin kunnolla" – Lue, miten HS:n Viestikoekeskus-uutisointi johti toimittajan asuntoon tehtyyn kotietsintään

Salaisia asiakirjoja, vasaroitu kiintolevy ja kotietsintä – Lue tästä Viestikoekeskus-kohun käänteet