Naapuri näki tutun irokeesin ikkunan takana, sitten nousivat lieskat – saarijärveläismies tuomittiin vankeuteen rivitalon sytyttämisestä

tuhotyö
YLE Keski-Suomi

Pitkään juopotellut mies sytytti viime vuoden marraskuussa kaupungin omistaman vuokra-asuntonsa palamaan Saarijärven Aittokalliontiellä. Palo sytytettiin keskellä yötä, nestekaasupoltinta apuna käyttäen.

Mies itse kiisti syyllistyneensä tekoon, mutta Jyväskylän käräjäoikeus luotti silminnäkijöiden lausuntoihin paloyön tapahtumista.

Yöllinen kolina ja leimahdus säikäyttivät naapurin

Talossa oli tulipalon syttyessä kolme ihmistä, jotka olivat olleet sytyttäjän kanssa tekemisissä paloa edeltävinä päivinä. Tekijä oli juhlinut syntymäpäiväänsä viinaa juomalla. Osa naapureista oli osallistunut juhlintaan. Tekijä oli jatkanut ryyppäämistä vielä seuraavana päivänä ja vieraillut kahden naapurin luona hyvin sekavana vain joitakin tunteja ennen palon syttymistä.

Yöllä kolmen aikaan yksi naapureista kuuli jonkun hakkaavan ikkunansa peltiä. Hän on kertonut kuulusteluissa tunnistaneensa ohuen verhon läpi selvästi palon sytyttäneen naapurinsa irokeesikampauksen. Sen jälkeen todistaja kertoo kuuleensa tussahduksen ja nähneensä tulen lieskoja. Hän säikähti pahoin ja soitti hätäkeskukseen.

Tekijä itse arveli, että palo olisi voinut syttyä hänen asuntonsa rikkinäisestä hellasta. Hän kertoi myös saaneensa tappouhkauksen aiempiin kahnauksiinsa liittyen. Rikostutkinnassa kuitenkin paljastui, ettei asunnossa ollut mitään sähkölaitteita siinä nurkassa, josta palo oli todennäisesti alkanut.

Motiivia palon sytyttämiseen ei ole löytynyt. Käräjäoikeus katsoi teon johtuneen todennäköisimmin pitkään jatkuneen alkoholin käytön aiheuttamasta selittämättömästä käyttäytymisestä.

Tekijä oli jo ennestään koeajalla

Jyväskylän käräjäoikeus katsoi, että rivitalon palo aiheutti taloudellista vahinkoa ja uhkasi muidenkin rivitaloasukkaiden henkeä. Vahingonteon vakavuutta lisäsi myös se, että palo sytytettiin yöllä, jolloin muut asukkaat ovat todennäköisesti nukkumassa.

Mies sai tuhotyöstä 2 vuoden 4 kuukauden vankeusrangaistuksen. Miehen tuomiota kovensi myös se, että hänellä oli meneillään koeaika ehdollisesta vankeusrangaistuksesta, jonka hän oli saanut pahoinpitelystä vuotta aikaisemmin. Ehdollisesta vankeusrangaistuksestaan hän joutuu lisäksi suorittamaan 4 kuukautta vankeutta, joten rangaistuksen kestoksi tuli yhteensä 2 vuotta 8 kuukautta.