1. yle.fi
  2. Uutiset

EU tarjoaa Britannialle vapaakauppasopimusta – Mutta kaupasta ei tule kitkatonta

Britannialle ei haluta antaa erityisasemaa vapaakauppaneuvotteluissa. Sopimuksesta tulee "vain vapaakauppasopimus", sanoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Brexit
Theresa May ja Donald Tusk.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vieraili Britannian pääministerin luona torstaina.Andy Rain / EPA

BrysselEuroopan unioni tarjoaa Britannialle vapaakauppasopimusta pohjaksi osapuolten tulevalle suhteelle Britannian EU-eron jälkeen. Tarkoitus ei ole jatkossakaan periä tullia Britannian ja EU:n välisessä tavarakaupassa.

EU kuitenkin korostaa, että Britannian kanssa käytävästä kaupasta tulee jatkossa monimutkaisempaa ja kalliimpaa.

– Tämä ei tee kaupasta kitkatonta tai sujuvampaa. Se on brexitin syvempi olemus, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi.

Hän esitteli iltapäivällä Luxemburgissa luonnoksen suuntaviivoiksi, joiden pohjalta Britannian kanssa aletaan neuvotella Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta. Tuskin mukaan suuntaviivat ovat vastaus pääministeri Mayn viime perjantaina pitämään puheeseen, jossa tämä esitteli Britannian tavoitteita neuvotteluissa.

Tusk ei lupaa Britannialle erityisasemaa.

– Teemme parhaamme, kuten olemme tehneet muiden kumppaniemme kuten Kanadan kanssa. Mutta siitä tulee kuitenkin vain vapaakauppasopimus, Tusk sanoi.

May sanoi perjantaina, että Britannia haluaisi pysyä mukana esimerkiksi EU:n lääke- ja kemikaalivirastoissa, jotta sen ei tarvitsisi luoda omia hyväksymismenettelyjä lääkkeille ja kemikaaleille. EU:n suuntaviivoissa tällaista mahdollisuutta ei mainita lainkaan.

Tusk arvioi, että Britannia haluaa edelleen olla mukana osassa sisämarkkinoita, vaikka sille ei voida tällaista asemaa myöntää.

– Ymmärrän, että Theresa Mayn poliittinen tavoite on osoittaa, että brexit on onnistuminen ja oikea valinta. Mutta se ei ole meidän tavoitteemme, Tusk sanoi.

Hän kuitenkin vakuutti, että yhteistyö Britannian kanssa jatkuu läheisenä esimerkiksi turvallisuusasioissa ja terrorismin torjunnassa. Britannia voi jatkossakin olla mukana esimerkiksi EU:n tutkimus- ja tuotekehitysohjelmissa.

Tusk sanoi myös haluavansa välttää brexitin "absurdin" seurauksen, jossa Britannian ja EU:n väliset lennot keskeytyisivät eropäivänä.

Aiheesta lisää:

Analyysi: Britannia haluaa ennennäkemättömän vapaakauppasopimuksen – Mutta tunnustaa, että myönnytyksiä pitää tehdä

Britannian pääministeri May vakuutti uskoaan neuvotteluratkaisuun EU-erosta

Lue seuraavaksi