1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Luonto ja ympäristö

Mustavalaalla menee huonosti – tänä vuonna ei ehkä yhtään poikasta

Uhanalaisen pohjanmustavalaan pelätään kuolevan sukupuuttoon. Synkimmän arvion mukaan niin voi käydä jo ensi vuosikymmenen alkupuoliskolla.

Luonto ja ympäristö
Pohjanmustavalas.
De Agostini / AOP

Maailman uhanalaisimpiin eläinlajeihin kuuluvalle pohjanmustavalaalle ei kuulu hyvää.

Atlantin pohjoisosissa viihtyvän pohjanmustavalaan eli mustavalaan kannaksi on viimeksi arvioitu noin 450 eläintä. Niistä ainakin 17 kuoli viime vuonna.

Tilanne saattaa olla muuttumassa entistäkin kehnommaksi, sillä tämänvuotisessa seurannassa tutkijat eivät ole havainneet ensimmäistäkään poikasta mustavalaan tavallisella lisääntymisalueella Yhdysvaltain kaakkoisrannikolla Floridan ja Georgian edustoilla. Mustavalas lisääntyy yleensä tammi-helmikuussa, ja tässä vaiheessa poikasten pitäisi jo olla emojensa hoivattavina.

Yhdysvaltain valtamerentutkimushallinto NOAA on laskenut, että vuosina 1990-2014 poikasia syntyi 411 eli keskimäärin 17 vuodessa. Viime vuonna poikasluku jäi kuitenkin viiteen.

Massachusettsissa toimivan valastutkimuskeskuksen johtaja Charles Mayo pitää mahdollisena, että myöhemmin havaitaan yksi tai kaksi uutta poikasta. Mahdollista on myös, että valaita on siirtynyt muualle lisääntymään.

Mustavalaita viihtyy näihin aikoihin pohjoisempana Massachusettsissa Cape Codin lahdella, jossa niitä tarkkaillaan päivittäisillä ylilennoilla. Tutkijat ovat havainneet vuodenaikaan nähden epätyypillisen paljon mustavalaita. Joukossa on myös lisääntymisikäisiä naaraita, joiden kuuluisi oikeastaan olla paljon etelämpänä.

Charles Mayon mukaan valaiden yllättävä liikkuminen johtuu siitä, että ne löytävät ravintonsa epätyypillisiltä alueilta valtameren muuttuneiden olosuhteiden takia.

Esimerkiksi viime kesänä Saint Lawrencen lahteen Kanadassa ilmaantui epätavallisen paljon mustavalaita. Asia tuli yllätyksenä myös alueen ihmisille. Moni valas sai maksaa siitä hengellään, kun niitä menehtyi kalastajien verkkoihin tai törmäyksissä laivojen kanssa.

Pohjanmustavalas.
Naturfoto-Online / AOP

Poikasmäärä laskee yhä

Mustavalaat synnyttävät vuosi vuodelta yhä vähemmän poikasia, sanoo Regina Asmuntis-Silvia valaiden ja delfiinien suojelujärjestöstä. Lisääntymisikäisiä naaraitakin on koko kannasta vain noin sata.

Yksi mahdollinen syy poikasmäärien vähenemisen voi olla, että naaraat eivät saa kerrytettyä riittävästi painoa selvitäkseen raskaudesta.

Valaiden uhkana on myös sotkeentuminen kalastajien verkkoihin. Valaiden on nähty raahaavan niitä mukanaan viikkoja, kuukausia ja jopa vuosia, sanoo Asmuntis-Silvia. Lisästressiä eläimille aiheuttavat esimerkiksi laivoista peräisin olevat äänet.

Mustavalaiden kehnot tulevaisuudennäkymät ovat sikälikin surullisia, että niiden kanta ehti jo 1990- ja 2000-luvuilla toipua edellisten vuosikymmenten aallonpohjasta.

Charles Mayon synkkä ennuste on, että mustavalaat voivat ajautua sukupuuttoon jo vuonna 2024. Jos poikaisia syntyy entistä vähemmän ja kuolleisuus lisääntyy, on sukupuutto nurkan takana, hän sanoo.

Mustavalaasta kirjoittavat mm. National Geographic (siirryt toiseen palveluun), The New York Times (siirryt toiseen palveluun)ja USA Today (siirryt toiseen palveluun).

Atlantin rannikolle ajautuneiden valaiden arvoitus selvisi: syynä ihmisen toiminta

Lue seuraavaksi