Lappi on sote-uudistuksen suurimpia häviäjiä euroissa laskettuna – palvelut on järjestettävä 28 miljoonaa euroa nykyistä halvemmalla

Palveluverkkoa ei voida karsia, sanoo Lapin muutosjohtaja Marja Perälä. Säästöjä on tiedossa ainakin hallintokuluista.

Sote-uudistus
Verenpainemittari
Jyrki Lyytikkä / Yle

Valtiovarainministeriö on laskenut tulevien maakuntien budjetteja sen mukaan, minkä ikäisiä ja kuinka sairaita ihmiset ovat ja kuinka hajallaan he asuvat. Saaristoseudut ja kaksikieliset alueet saavat lisäeuroja.

Tämänhetkisten laskelmien mukaan Lapin maakunta menettää nykyisestä 730 miljoonan euron potista 28 miljoonaa euroa. Maakunnan pitää järjestää sote-palvelut, pelastustoimi ja elinkeinopalvelut siis 28 miljoonaa euroa nykyistä halvemmalla vuoteen 2025 mennessä. Sosiaali- ja terveyspalveluista pitää löytää 15 miljoonan euron säästöt ja muista menoista pitää karsia 13 miljoonaa euroa.

– Kyllä se on huomattava summa. On vaikea löytää niitä kohtia, mistä säästöjä saadaan aikaiseksi, sanoo Lapin sote- ja maakuntauudistuksen muutosjohtaja Marja Perälä.

Lappi menettää maakunnista toiseksi eniten Keski-Pohjanmaan jälkeen, kun verrataan nykyisiä ja tulevia budjetteja. Pohjois-Karjala, Päijät-Häme ja Etelä-Karjala kuuluvat niihin harvoihin maakuntiin, joiden käytössä olevat varat kasvavat.

Lapissa 26 eri sote-organisaatiota

Perälä sanoo, että Lapissa ei voida säästää keskittämällä sosiaali- ja terveyspalveluja entisestään. Maakunta on kooltaan kolmasosa Suomea ja välimatka kunnan sisälläkin saattaa olla yli sata kilometriä.

– Meillä on tosi huonot julkiset kulkuyhteydet. Se tarkoittaa, että me emme voi saada palveluverkosta sellaisia säästöjä aikaan kuin siellä, missä palvelut jo nykyisellään ovat paljon lähempänä toisiaan.

Maakunnan on otettava palkkalistoilleen kaikki nykyiset työntekijät ja myös vuokrattava kuntien sote-kiinteistöt ainakin kolmeksi vuodeksi, joten sieltäkään ei säästöjä ole odotettavissa.

Sen sijaan hallintokuluista voidaan nitistää.

– Meillä on tällä hetkellä 26 eri sote-organisaatiota, joissa on jokaisessa se oma hallinto, Perälä toteaa.

Sairastavat matkailijat syövät Lapin budjettia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi omassa raportissaan, että Lapissa kuluja voidaan karsia nivomalla perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito paremmin yhteen. Perälän mukaan kyse on siitä, että erikoissairaanhoitoon lähetään nykyisellään ihmisiä, joiden vaiva olisi ollut hoidettavissa aiemmin ja halvemmalla, jos vain lääkäreitä olisi ollut syrjäseudulla tavattavissa.

– Toivottavasti siinä vaiheessa osataan hyödyntää paremmin teknologiaa ja tarjota lääkäripalveluita etäyhteydellä. Uskon myös, että liikkuvia palveluita on enemmän tarjolla, Perälä hahmottelee tulevaisuutta.

Muutosjohtaja aikoo vielä muistuttaa valtiovarainministeriötä Lapin turisteista, joiden määrä kasvaa ennätysmäistä vauhtia, ja jotka myös sairastavat ja joutuvat onnettomuuksiin. Meri-Lapin teollisuuskeskittymä ja Lapin kaivostoiminta rekkaralleineen vaativat hänen mukaansa niin ikään pelastustoimelta erityistä varautumista.

– Joka tapauksessa täytyy varautua siihen, että varat vähenevät, Perälä toteaa.