Tilastokeskus vertaili: Kaupat aloittivat hintakilpailun pari vuotta sitten – kuinka paljon hinnat ovat oikeasti laskeneet?

Leivän hinta on laskenut Tilastokeskuksen kehittämispäällikön mukaan kaksi prosenttia ja lihan vielä enemmän.

Ruoan hinnat
Kaupan kassalla
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ruokakaupat ovat kilpaa alentaneet tuotteidensa hintaa parin viime vuoden aikana.

Millä tavoin leivän, maidon ja lihatuotteiden hinnat ovat kehittyneet halpuutuksen aikana, ja missä hinnat ovat laskeneet eniten, kaupoissa vai tuottajilla?

Asiaa on pohtinut hintaindeksien kehittämispäällikkö Jaana Hellman Tilastokeskuksen blogissa (siirryt toiseen palveluun). Hän käsittelee blogissa vuosia 2015-2017.

Leivän hinta laskenut kaksi prosenttia

Hellmanin mukaan leivän kuluttajahinnat ovat laskeneet hieman enemmän kuin tuottajahinnat. Hellmanin esittelemien tilastojen perusteella leivän kuluttajahinnat ovat laskeneet kaksi prosenttia vuosina 2015-2017.

Vastaavasti viljan tuottajahinta laski tuona aikana 1,7 prosenttia ja leivän tuottajahinta 0,4 prosenttia.

Hellmanin mukaan viljan alhaiset tuottajahinnat ovat omalta osaltaan avittaneet leivän kuluttajahintojen laskua, mutta se ei ole koko totuus.

– Liian suoraviivaista yhteyttä näiden välille ei kuitenkaan tule vetää, koska viljan hinnan osuus leivän tuottaja- ja kuluttajahinnasta on melko pieni, hän kirjoittaa Tilastokeskuksen blogissa.

Leivän hintaan vaikuttavat esimerkiksi kuljetuskustannukset, palkat ja energian hinnat. Viljan tuottajahintaan vaikuttavat puolestaan maailman markkinahinnat ja se, kuinka paljon viljaa on varastossa.

Lihan hinnassa lähes viiden prosentin pudotus

Kuluttajalle lihan hinta on tilastojen mukaan laskenut 4,5 prosenttia vuosien 2015 ja 2017 välillä. Hellmanin mukaan hintojen laskua ovat avittaneet lihateollisuuden tuottajahintojen lasku. Lihateollisuus laski hintojaan reilulla viidellä prosentilla.

Lihan tuottajien hinnat puolestaan nousivat keskimäärin 0,8 prosenttia.

Maidon hinta laskenut maltillisesti

Maidon ja maitotuotteiden kuluttajahinnat ovat Hellmanin mukaan laskeneet reilut kolme prosenttia vuosina 2015-2017.

Maidon ja maitotuotteiden kuluttajahinnat laskivat niin sanotun maitokriisin myötä, muistutetaan blogissa.

– Vuonna 2014 Venäjä asetti tuontirajoituksia maataloustuotteille, ja vuonna 2015 EU vapautti maitokiintiöt. Näistä syttyneen maitokriisin seurauksena maidon tuottajahinta putosi huomattavasti vuoden 2015 alussa, Hellman kirjoittaa.

Hänen mukaansa raaka-aineiden tuottajahintojen pysyminen alhaalla on yksi syy jatkuneelle ruokakauppojen hintojen halpuutukselle.

Lue myös:

Siitä on jo vuosi: Näin kaupat lähtivät kilpaa alentamaan hintoja

Uhkaako ”halpuuttaminen” jo ruuan laatua? Lue yhdeksän vastausta

Ruuantuottajat käärmeissään: "Kauppojen alekampanjat maksatettu meillä"

MTK raivostui halpuuttamis-kampanjasta – "Tämä ei kuulosta reilulta"