1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranska puuttuu naisten ja miesten palkkaeroihin – hallitus muuttaa lakeja ja uhkaa yrityksiä sakoilla

Maan hallitus antaa yrityksille aikaa kolme vuotta korjata tilanne tai muutoin niitä uhkaa sakot.

samapalkkaisuus
Ranskan pääministeri Edouard Philippe kävelee ulos ovesta asiakirjamappi kainalossaan.
Ranskan pääministeri Edouard PhilippeEtienne Laurent / EPA

Ranskassa hallitus on ryhtynyt tiukkoihin toimiin naisten ja miesten välisten palkkaerojen kitkemisessä. Ranskalaisyrityksillä on kolme vuotta aikaa kuroa umpeen naisten ja miesten väliset palkkaerot. Sen jälkeen valtio alkaa sakottaa yrityksiä, jotka maksavat eri palkkaa samasta työstä naisille ja miehille.

Pääministeri Edouard Philippe esitteli keskiviikkona uusia asetuksia, jotka pakottavat Ranskassa yrityksiä poistamaan sukupuolten väliset palkkaerot kolmessa vuodessa sakkojen uhalla. Yrityksillä on aikaa korjata tilanteensa vuoteen 2020 mennessä tai muutoin niitä uhkaa sakot.

Ranskan laki on edellyttänyt saman palkan maksamista samasta työstä jo viimeisten 45 vuoden ajan. Ranskassa miehet ovat saaneet jopa yhdeksän prosenttia parempaa palkkaa naiskollegoihinsa verrattuna.

Hallitus tiukentaa lainsäädäntöä

Maan työministeriön mukaan epäoikeudenmukaiset palkkaerot ovat selkeää syrjintää ja huolimatta lainsäädännöllisestä toimista asiat eivät ole edenneet. Tilanteen korjaamiseksi on mietitty uusia keinoja.

Yksi uusista toimenpiteistä edellyttää yli 50 työntekijän yritystä tarkkailemaan palkkaeroja palkkaselvitysohjelmistolla. Yritysten on asennettava erityisohjelmisto, joka on kytketty suoraan niiden palkkausjärjestelmään perusteettomien palkkaerojen havaitsemiseksi.

Suuremmilta yrityksiltä edellytetään toimenpiteitä ripeästi. Yli 250 henkilöä työllistävien yhtiöiden tulee ottaa ohjelmisto käyttöön jo ensi vuonna. Vastaava työkalu on jo käytössä Sveitsissä ja Luxemburgissa.

Jos yhtiö ei onnistu kuromaan ohjelmiston tilastoimia palkkaeroja umpeen kolmen vuoden kuluessa, yritykselle voitaisiin määrätä sakkoa, kertovat uutistoimisto Reuters ja saksalainen Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun).

Sukupuolten epätasa-arvon esille nostaminen työelämässä ja tilanteen korjaaminen ovat olennainen osa presidentti Emmanuel Macronin viisivuotissuunnitelmaa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi