Harvinainen ilmastonmuutoskanne etenee Yhdysvalloissa

Lasten ja nuorten nostamalla oikeusjutulla uskotaan olevan kauaskantoisia vaikutuksia.

ilmastonmuutos
tehtaan piipuista tulee savua
Yle

Yhdysvalloissa liittovaltion valitustuomioistuin on yksimielisesti hylännyt maan hallituksen pyynnön pysäyttää lasten ja nuorten nostama ilmastonmuutoskanne. Oikeusjutussa oregonilaiset lapset ja nuoret syyttävät Yhdysvaltain hallintoa ilmastonmuutoksen vaikutusten sivuuttamisesta, ja sen myötä heidän perustuslaillisten oikeuksiensa loukkaamisesta.

21 asianomistajan kanne on nostettu alunperin vuonna 2015 presidentti Barack Obaman kaudella. Nyt asianomistajat ovat 10–21-vuotiaita.

Asianomistajien mukaan hallitus ja öljyteollisuus ovat piittaamattomuudellaan riistäneet heiltä oikeuden elämään asuttavaksi kelpaavassa ilmastossa. He syyttävät liittovaltion viranomaisia ja öljyteollisuuden johtajia piittaamattomuudesta, jota he ovat osoittaneet jo vuosikymmeniä tiedettyjen fossiilisten polttoaineiden ilmastovaikutuksista.

Yhdysvaltain hallitus valitti kanteesta valitustuomioistuimeen sillä perusteella, että oikeusprosessista tulisi hyvin työläs ja se voisi aiheuttaa perustuslaillisen kriisin asettamalla oikeustuomioistuimet liittovaltion presidenttiä ja monien toimialojen johtajia vastaan.

Edetessään harvinaislaatuisella oikeusjutulla uskotaan olevan kauaskantoisia vaikutuksia. Kanne on nyt palautettu Oregonin piirikunnan tuomarille tulevia oikeusmenettelyjä varten.

Lapsia ja nuoria jutussa edustava kansalaisjärjestö Our Children's Trustin johtaja Julia Olson iloitsee siitä, että kanne ei kaatunut valitukseen.

– Ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain oikeushistoriassa on käsittelyssä liittovaltion hallituksen rooli ilmaston vaarantamisessa, Olson sanoo.

Lähteet: Reuters