1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aselaki & aseenkantolupa

Aselakien tiukennus etenee Floridassa

Floridan osavaltio aikoo muun muassa nostaa aseiden ostamisen alaikärajaa. Toisaalta laki mahdollistaisi koulun työntekijöiden aseistamisen.

Aselaki & aseenkantolupa
Joukko nuoria pitelee kylttejä mielenilmauksessa. Kuvan keskellä olevassa kyltissä lukee: "Olet joko meidän puolellamme tai meitä vastaan."
Sadat mielenosoittajat vaativat aselakien tiukentamista Floridan pääkaupungissa Tallahasseessa helmikuussa.Colin Abbey / EPA

Yhdysvalloissa Floridan lainsäätäjät ovat hyväksyneet aselakien tiukennuksen osavaltiossaan.

Osavaltion edustajainhuone hyväksyi äänin 67–50 lain, joka muun muassa nostaa ampuma-aseen ostamisen alaikärajan 18 vuodesta 21 vuoteen.

Osavaltion senaatti hyväksyi lain aiemmin, ja se etenee nyt Floridan kuvernöörin hyväksyttäväksi.

Aselakien tiukentamista jyrkästi vastustava Kansallinen kivääriyhdistys NRA on ollut vaikutusvaltainen Floridan republikaanienemmistöisessä lainsäädäntöelimessä.

Paine aselakien tiukennukseen kuitenkin kasvoi, kun entinen oppilas hyökkäsi aseen kanssa Marjory Stoneman Douglasin kouluun Parklandissa Floridassa ja tappoi 17 ihmistä.

Uusi laki asettaa aseiden ostolle kolmen päivän odotusajan ja kieltää laitteet, jotka mahdollistavat puoliautomaattisten aseiden muuntamisen täysin automaattisiksi.

Laista jätettiin yhä pois opiskelija-aktivistien ja heidän vanhempiensa vaatimus, että Parklandin ampujan käyttämän AR-15:n kaltaisten puoliautomaattisten kiväärien myynti kiellettäisiin.

Aseita koulujen henkilökunnalle

Lakiin sisältyy myös kiistelyä herättänyt ohjelma, joka mahdollistaisi koulun työntekijöiden aseistamisen. Paikalliset sheriffit voisivat nimetä koulun työntekijöitä vapaaehtoisiksi aseistetuiksi valvojiksi.

Taustalla on NRA:n ajatus, että paras turva kouluammuskeluja vastaan ovat "hyvät tyypit aseiden kanssa". Presidentti Donald Trump on kannattanut opettajien aseistamista.

Floridan ohjelma ei pääsääntöisesti koskisi opettajia, mutta jotkut opettajat voisivat kantaa koulussa asetta, jos heillä on taustaa armeijassa tai poliisissa.

Floridan republikaaninen kuvernööri Rick Scott on aiemmin ilmaissut epäilyksiä ajatuksesta aseistaa opettajia. Scott ei ole vielä kertonut, aikooko hän hyväksyä lain.

Keskiviikkona Alabamassa Birminghamissa 17-vuotias tyttö kuoli ja 17-vuotias poika haavoittui vakavasti ampumavälikohtauksessa koulussa. Poliisi tutkii tapausta vahingonlaukauksena.

Aiheesta aiemmin:

Kiristääkö Trump aselakeja? – "Presidentin on aika toimia" 1.3.2018

Walmart nostaa aseiden ostamisen ikärajaa 1.3.2018

Asesaarnaajan 10 kuolematonta lausetta Yhdysvalloissa: "Aseenkanto-oikeus on Jumalan myöntämä" 23.2.1018

Jenkkinuoret kyllästyivät poliitikkojen tyhjiin puheisiin: "Jokaisen kouluampumisen jälkeen toistellaan samaa, mutta mikään ei muutu" 20.2.2018

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi