Kokoomuksen ministeriryhmän tuleva valtiosihteeri: Sote ei kariudu, mutta maakuntauudistuksen valuvikoja voisi vielä korjata

Anna-Kaisa Ikonen sanoo, että nykymalli ei ole vaihtoehto. Suomi tarvitsee hänen mielestään soteuudistusta, mutta maakuntapuolta voisi vielä viilata matkan varrella.

sote-uudistus
Anna-Kaisa Ikonen vaalivalvojaisissa Hotelli Ilveksessä 09.04.2017
Matias Väänänen / Yle

Kokoomuksen ministeriryhmän tuleva valtiosihteeri Anna-Kaisa Ikonen uskoo, että sote- ja maakuntauudistus syntyy. Hän toivoo kuitenkin, että maakuntauudistusta voisi vielä viilata.

– Uskon, että tämä ei kariudu. Toivon, että matkan varrella voi viilata vielä asioita, joista on esitetty huolia.

Anna-Kaisa Ikonen oli Radio Suomen Tampereen aamussa vieraana torstaina.

Vääntöä riittää

Kokoomusryhmän sisällä on ollut vääntöä sote- ja maakuntauudistukseen liittyen. Hallituksen enemmistö on niukka, joten uudistuksen kaatuminen voi olla lähellä, jos moni kokoomusedustaja äänestää sitä vastaan.

Kansanedustaja Elina Lepomäki on jo kertonut äänestävänsä sote-ratkaisun kaatumisen puolesta. Kokoomusryhmässä on ollut myös muilla edustajilla vähintäänkin epäilyä uudistusta kohtaan.

Kokoomuslainen Helsingin pormestari Jan Vapaavuori arvosteli vasta maakuntauudistusta kovin sanoin ja uskoi sen kaatuvan.

Myöhemminkin voidaan korjata jotain

Valtiosihteeriksi siirtyvä Anna-Kaisa Ikonen sanoo tunnistavansa, ettei hän mene helppoon tilanteeseen. Hän kertoo itsekin Tampereen pormestarina arvostelleensa maakuntauudistusta.

Ongelmana ovat esimerkiksi kaupunkien kasvupalveluiden, kuten elinkeinopolitiikan ja työllisyyden hoidon järjestäminen. Ikonen toivoo, että näitä ”valuvikoja” olisi vielä mahdollista arvioida.

– Jos kaikki ei mene nyt täydellisesti, myöhemminkin voidaan korjata asioita, Ikonen arvioi.

Ikonen pohtii, että viilauksia voi olla mahdollista tehdä esimerkiksi maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen ja kasvupalvelulain kautta. Maakuntauudistuksen hyvä puoli on Ikosen mukaan, että se poistaa monia hallinnon himmeleitä.

"Nykyratkaisu ei ole vaihtoehto"

Ikonen muistuttaa, että moni hallitus on jo hakenut vaihtoehtoja soteuudistukseen. Sellaista vaihtoehtoa ei löydy, että kaikki olisivat täydellisen tyytyväisiä.

– Nykyratkaisu ei ole vaihtoehto. Soten osalta ratkaisuja on haettava. Toivon, ettei tilanne kärjisty niin paljon, ettei ratkaisua synny. En näe niin isoa ristiriitaa, silta on rakennettavissa, Ikonen kertoo.