Kevitsan kiinteistöveroista lähes miljoonan potti Sodankylälle

Boliden Kevitsa kertoi kaivoksen hyvästä tuloksesta ja tulevista isoista investoinneistaan pari viikkoa sitten. Kevitsan ennätystulos saattaa tuoda myös veroeuroja Sodankylän kassaan. Kiinteistöveroa yhtiö maksaa joka tapauksessa lähes miljoona euroa.

kaivokset
Boliden Kevitsan kaivos Sodankylässä 2.10.2017
Boliden Kevitsan kaivosaluetta syksyllä 2017.Jarmo Honkanen / Yle

Sodankylä saa mojovan potin Kevitsan kaivoksen kiinteistöverosta. Boliden Kevitsa maksaa vuodelta 2017 kiinteistöveroa 928 475 euroa. Se on peräti reilut kolmesataatuhatta enemmän kuin edellisvuonna.

Lisää hyvää voi kuntaan tulla Boliden Kevitsan hyvästä tuloksesta, voittoa on jäänyt viivan alle peräti 88 miljoonaa euroa. Se, paljonko tuloksesta maksetaan veroa selviää myöhemmin verotuksen valmistuttua.

Summa ei välttämättä ole iso. Kansainväliset yhtiöt harrastavat usein aggressiivista verosuunnittelua eli on hyvin mahdollista että Sodankylään ja Suomeen jää tuloksesta vain rippeet.

Edellisvuoden eli 2016 verotuksessa yhtiö maksoi yhteisöveroa tasan nolla euroa heikon tuloksen ja kertaluontoisten poistojen vuoksi. Tänä vuonna yhtiö on investoimassa Kevitsan tuotannon kasvattamiseen 80 miljoona euroa.

Kevitsan kaivoksen avolouhos on nyt noin 160 metriä syvä. Louhinnan myötä syvyys on lopulta 500 metriä. Sodankylä 2.10.2017
Keitsan avolouhos oli 150 metriä syvä syksyllä 2017 .Jarmo Honkanen / Yle

Mutta joka tapauksessa Sodankylä saa tuloja Kevitsan kaivoksesta myös henkilöverotuksen kautta.

Bolidenilla on kaivoksella töissä 450 ihmistä ja alihankkijoilla noin 300. Sodankylän kunnasta saadun tiedon mukaan työntekijöistä olisi sodankyläläisiä 280 eli he maksavat tuloveronsa Sodankylään.

Eikä kannata unohtaa myöskään niitä euroja, jotka pyörivät Sodankylän kaupoissa ja muissa palveluissa kaivoslaisten tuomana.