Hyppää sisältöön

Talouskasvu lisäsi isojen vuokra-asuntojen ja perheasuntojen kysyntää

Vuokraturva ennustaa, että perheasuntojen vuokramarkkinoilla on tulossa vilkas vuosi.

Kuva: Yle

Vahva talouskasvu ja kuluttajien luottamus omaan talouteen ovat lisänneet selvästi suurten vuokra-asuntojen ja perheasuntojen kysyntää.

Kuluvasta vuodesta näyttäisikin tulevan perheasuntojen vuokramarkkinoilla vilkkain vuosiin. Asiasta kertoo Vuokraturva.

Pienten asuntojen vuokrataso on historiallisesti ajatellen hyvin korkealla, kun taas suurempien asuntojen vuokrataso on Vuokraturvan mukaan vuokralaisen kannalta selvästi edullisempi.

Työvoimapula, talouskasvu ja luottamus omaan talouteen vaikuttavat siihen, että nyt on käynnissä aiemmasta poikkeava muuttoliikeaalto.

Nyt ei muuteta niinkään pieniin ja kalliisiin vuokra-asuntoihin, vaan suurempiin ja suhteessa selvästi edullisempiin vuokra-asuntoihin.

Vuokrat kohosivat viime vuonna

Kasvanut kysyntä on Vuokraturvan mukaan jossain määrin vaikuttanut isompien vuokra-asuntojen vuokriin, jotka ovat monen vuoden laskun tai vaakatason jälkeen kääntynyt hienoiseen nousuun. Muutos niiden vuokratasoon on kuitenkin toistaiseksi ollut aika pieni.

Asuinhuoneistojen vuokrat nousivat viime vuonna keskimäärin 1,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Vuokrat kohosivat muualla maassa enemmän kuin Helsingissä. Turussa vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat 3,3 prosenttia ja Jyväskylässä 3,1 prosenttia, kun taas Helsingissä vuokrat kohosivat 1,7 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla keskineliövuokra vapaarahoitteisessa asunnossa oli reilut 18 euroa neliöltä ja muualla maassa liki 12 euroa neliöltä.