Jenkkifutiksen aggressiivisuus kiehtoo naisia: "Mitään hulluja emme lajin pariin halua"

Tulevana kautena tähtäimessä on Suomen mestaruus. Viime kauden finaalissa tamperelaisjoukkue nousi korkeimmalle kotimaiselle sarjatasolle.

amerikkalainen jalkapallo
Yle Uutiset Pirkanmaa: Jenkkifutiksen aggressiivisuus kiehtoo naisia
Yle Uutiset Pirkanmaa: Jenkkifutiksen aggressiivisuus kiehtoo naisia

Pakkanen hyytää Tampereen Messu- ja urheilukeskusta talvisena arki-iltana. Rakennuksen sisällä loistavat valot, joiden lämmössä valmistaudutaan kesään ja uuteen pelikauteen.

Lajina on amerikkalainen jalkapallo, joka kehitettiin 1800-luvun lopussa Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Tampereelle peli rantautui yli 20 vuotta sitten, ja nykyään laji on yhä enemmän naisten suosiossa.

Innostus näkyy paikallisjoukkueen Tampere Saintsin alkeiskursseilla. Naisille suunnatut kurssit ovat jälleen houkuttaneet mukaan kymmenittäin uusia pelaajia, jotka pyrkivät tositoimiin jopa sarjapeleissä.

– Kyllä tästä on innostunut, voi olla että tämä on alku pelaajauralle, arvioi tamperelainen Saija Pyymäki.

Tähtäimessä Suomen mestaruus

Kymmenen vuotta sitten naisten peleissä otettiin käyttöön samat säännöt kuin miehillä. Nykyään myös naisten peleissä sallitaan kovat fyysiset kontaktit, joita syntyy muun muassa taklauksissa.

Päävalmentaja Jussi Honkonen on tottunut kysymyksiin lajin aggressiivisuudesta. Hänen mukaansa pelissä on mahdollisuus purkaa työ- tai opiskeluviikon paineita, mikä on yksi syy lajin suosioon.

– Mitään hulluja emme lajin pariin missään nimessä halua. Kaikki pelaajamme hymyilevät sivurajalla, mutta kentällä he pääsevät purkamaan sisintä aggressiotaan, Jussi Honkonen toteaa.

Innostuksen myötä Tampere Saints on kyennyt perustamaan kaksi erillistä naisten joukkuetta. Tulevana kautena tähtäimessä on Suomen mestaruus edustusjoukkueen pelatessa jälleen korkeimmalla kotimaisella sarjatasolla.