1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britannian poliisi selvittää vakoilijalle annetun hermomyrkyn lähdettä

Hermomyrkylle altistuneen poliisin tila on kohentunut. Entinen venäläisvakooja ja tämän tytär ovat yhä kriittisessä tilassa.

Ulkomaat
Keltaiseen huomioliiviin pukeutunut brittipoliisi seisoo vartiossa poliisin nauhalla eristetyn alueen laidalla kuvan oikealla reunalla. Kuvan  vasemmalla puolella on poliisiauto parkkeerattuna. Auton vieressä on maassa kyltti, jossa lukee valkoisin kirjaimin sinisellä pohjalla: "Poliisi. Tie suljettu." Taustalla näkyy valko-keltainen teltta, jolla on peitetty yksi puiston penkeistä.
Poliisi valvoi tutkinnan ajaksi eristettyä aluetta Salisburyssa maaliskuussa. Penkki, jolta Sergei Skripal ja tämän tytär Julia löydettiin tajuttomina, on peitetty teltalla.Neil Hall / EPA

Britanniassa poliisi selvittää entiselle venäläisvakoojalle ja tämän tyttärelle annetun hermomyrkyn lähdettä.

Hermomyrkylle vaarallisesti altistuneen poliisin tila on kohentunut, ja hän on kyennyt puhumaan.

Poliisi joutui kosketuksiin hermomyrkyn kanssa, kun hän sunnuntaina meni auttamaan Salisburyssä puiston penkille romahtaneita Sergei Skripalia ja tämän Julia-tytärtä.

Skripal ja hänen tyttärensä ovat yhä kriittisessä tilassa.

– Kaksi kohdetta on yhä hyvin vakavassa tilassa. Poliisi puhuu ja häneen saadaan yhteys, joten olen optimistisempi hänen suhteensa, mutta on liian aikaista sanoa, sisäministeri Amber Rudd sanoi ITV1-televisiokanavan aamuohjelmassa.

Kun Ruddilta kysyttiin mahdollisesta Venäjän osallisuudesta tapahtumiin, hän kehotti pitämään päät kylminä ja odottamaan tutkinnan valmistumista.

Tapaus on palauttanut mieleen Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n entisen työntekijän Aleksandr Litvinenkon murhan radioaktiivisella poloniumilla marraskuussa 2006.

Tuomari Robert Owenin johtama selvitys (siirryt toiseen palveluun) tuli johtopäätökseen, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ja FSB:n tuolloinen päällikkö Nikolai Patrušev olivat todennäköisesti hyväksyneet Litvinenkon murhan.

Arvailuja myrkystä

Britannian viranomaiset kertovat tunnistaneensa hermomyrkyn mutta eivät ole kertoneet, mikä myrkky on kyseessä.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun) lähteen mukaan murhayrityksessä käytetty hermomyrkky on todennäköisesti harvinaisempaa kuin sariini tai VX.

Sariinia on käytetty muun muassa Syyrian sisällissodassa, ja Korkein totuus -lahko käytti sariinia Tokion metroon tekemässään iskussa 1995.

VX on myrkky, jolla Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam murhattiin Malesiassa viime vuonna.

Omituista käytöstä ravintolassa

Poliisi ei ole arvioinut julkisuuteen sitäkään, milloin ja miten myrkky mahdollisesti annettiin Skripalille ja tämän tyttärelle.

Skripal ja hänen tyttärensä olivat käyneet Bishop's Mill -pubissa ja Zizzi-ravintolassa ennen kuin he lyyhistyivät penkille lähelle Maltingsin ostoskeskusta.

BBC:n haastattelema silminnäkijä kertoi Skripalin käyttäytyneen ravintolassa hyvin omituisesti ja kiihtyneesti. Silminnäkijän mukaan Skripal hermostui, huusi ja vaati pikaisesti laskun.

Venäjän sotilastiedustelussa GRU:ssa työskennellyt Sergei Skripal tuomittiin Venäjällä vankeuteen 2006 salaisten tietojen vuotamisesta Britannian tiedustelulle.

Hänet vapautettiin Venäjältä agenttivaihdossa 2010 ja hän on siitä alkaen asunut Britanniassa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi