Teatterikaupunki Rovaniemi menettää yhden innokkaimmistaan – Lentävän Poron teatteri lopettaa

improvisaatioteatteri
Lentävän Poron teatteri harjoitukset tv-kamera Uula Kuvaja.
Komedia- ja improvisaatioteatterin Lentävän Poron harjoitukset kesällä 2017.Marjukka Talvitie / Yle

RovaniemiSeitsemän vuotta kaupungin teatterielämää vilkastuttanut Lentävän Poron komedia- ja improvisaatioteatteri kaatuu epäonniseen vuoteen 2015, jolloin omalla riskillä Napapiirin Pajakylään rakennettu tonttuteatteri floppasi pahasti.

Päälle kaatuvat velat ovat syöneet tekijöiden intoa ja johtivat lopulta päätökseen lopettaa koko teatteriryhmä, ainakin toistaiseksi.

– Kävi klassinen tapaus, että katsojia tuli 129, kun odotukset olivat tuhansissa. Jäljelle jäi vain velkaa ja muutama ihmisen kaltainen märkä rätti, yrittäjä ja toimitusjohtaja Jussi Jokinen kuvailee epäonnista vuotta.

– Ala on sen verran kova, että yksi epäonnistuminen riitti tappamaan hyvien onnistumisten putken, toinen yrittäjistä Jonne Suopajärvi kiteyttää.

Lentävän Poron Veitikan Risto Olenius ja Bahar Tokat
Lentävä Poro esitti versionsa Huovisen Veitikasta kesällä 2016.Pasi Hakkio / Visual Norden Oy

Konkurssi yritetään välttää tekemällä vielä yksi, viimeinen kesä, josta tiedetään toistaiseksi vain työnimi "Maailman hauskimmat 96 minuuttia".

Kaikki alkoi ylioppilasteatterista

Yrittäjät Jussi Jokinen ja Jonne Suopajärvi sekä alusta alkaen teatterin ytimeen kuuluva Julius Oförsagd tapasivat ensi kertaa Lapin ylioppilasteatterissa, jossa into improvisaatioteatteriin veti kolmikon yhteen. Ensimmäiset esitykset näkivät päivänvalon Kemijoen Helmi jokilaivassa improvisaation merkeissä vuonna 2010.

– Alkuperäinen idea kesäteatterista itse asiassa syntyi Ylen Lapin Radion toimituksen tiloissa aikoinaan. Se on täällä kerrottu ja täällä sovittu, että kesäteatteri tehdään. Silloin sai Lentävän Poron kesäteatteri alkunsa, Jonne Suopajärvi ja Julius Oförsagd kertovat.

Kesäteatteria parkkipaikalla

Lentävän Poron teatteri on ollut virkistävä ja aikaansaapa ryhmä rovaniemeläisessä teatteriscenessä, jossa huutava harrastustilojen puute on ainainen puheenaihe.

Lentävän Poron Teatterin Diivoissa näyttelevät mm. Jussi Olavi Jokinen, Harri Kailanto, Aleksa Virta ja Iida-Sofia Luusua.
Lentävän Poron Teatterin estradilla nähtiin 2014 1950-luvun Amerikkaan sijoittuva farssi Diivat. Siinä näyttelivät mm. Jussi Olavi Jokinen (vas.), Harri Kailanto, Aleksa Virta ja Iida-Sofia Luusua.Lentävän Poron Teatteri

Lentävä Poro ratkaisi ongelman aloittamalla kesäteatterin parkkitalon yläkannelta Rovaniemen ydinkeskustassa. Vähällä käytöllä olleelle parkkipaikalle nousi kuormalavoista ja muusta kierrätysmateriaalista kesäteatteri, jonka ensimmäinen esitys: Biblia - Iso kirja kannesta kanteen, puristi koko Raamatun kahden tunnin teatteriesitykseksi.

Teatterisota

Todellinen nousu tapahtui kuitenkin yhteistyössä ravintola Kauppayhtiö kanssa, jonka sisäpihalle rakennettu kesäteatteri ruoka- ja anniskeluoikeuksineen on vetänyt esitysten pariin tuhansia katsojia joka kesä.

Erityisesti kesäkauden päätösjuhlasta, Teatterisodasta on tullut alalla lähes käsite. Silloin lavalle ovat kivunneet kilpailemaan yleisön suosiosta lähes kaikki kaupungissa toimivat teatteriryhmät.

Teatterisodan voittaja on valittu huutoäänestyksellä ja desibelimittarilla.

Konttisen kesäteatterin joukkueessa olivat tänä vuonna Malla Ylijurva ja Eino Hantula.
Konttisen kesäteatterin joukkueessa olivat vuoden 2016 Teatterisodassa Malla Ylijurva ja Eino Hantula.Lentävän Poron teatteri / Veli-Pekka Salmi

Lentävän Poron teatteri on toiminut ympärivuotisesti ja päätoimisesti kuutisen vuotta kouluttaen ja järjestäen räätälöityjä esityksiä yrityksille ja yhteisöille myös talviaikaan.

Tämän lisäksi ryhmän aloitteesta perustettiin tammikuussa 2017 valtakunnallinen Suomen Improvisaatioteatterit ry (siirryt toiseen palveluun), joka suunnittelee parhaillaan omaa festivaalia Helsinkiin.

Lentävä poro -improryhmä
Teatteri Lentävä poro sai kulttuuritekopalkinnon vuonna 2012. Kuvassa vasemmalta Julius Oförsagd, Jonne Suopajärvi ja Jussi Jokinen.Sauli Antikainen / Yle