1. yle.fi
  2. Uutiset

Naistenpäivän radioruusut yllättivät postinjakaja Kaija Nylundin: "Sydän lyö vieläkin tuhatta ja sataa"

Yle Hämeenlinnan perinteiset naistenpäivän ruusut toimitettiin tällä kertaa Lopelle. Saajana oli nainen, joka on jakanut postia syrjäkylille jo vuosikymmeniä.

kansainvälinen naistenpäivä
Kaija Nylund ja naistenpäivän ruusukimppu
– Olen kolmesta sisaruksesta nuorin ja tottunut ottamaan näitä "iskuja" vastaan, nauroi Kaija Nylund tultuaan yllätetyksi ruusukimpulla. Kaijan ilmoitti ruusujen saajaksi hänen sisarensa Tuija Kivistö.Miki Wallenius / Yle

Yle Hämeenlinnan perinteiset naistenpäivän ruusut toimitettiin Radio Suomen Hämeenlinnan aamun suorassa lähetyksessä Lopelle torstaiaamuna. Saajana oli tällä kertaa nainen, joka on jakanut postia syrjäkylille jo liki 30 vuoden ajan.

Kaija Nylund Lopen Tevännöltä yllätettiin totaalisesti työpaikallaan postin lajittelupisteessä.

– Tämmöiset yllätykset ovat näin tietämättä aikamoisia, sydän lyö vieläkin tuhatta ja sataa!

Sisko ehdotti: "Rehti likka ja reipas liikkeissään"

Yle keräsi yleisöltä ehdotuksia ruusujen saajaksi. Niitä tuli kymmeniä. Kaija Nylundia ehdotti naistenpäivän ruusujen saajaksi hänen sisarensa Tuija Kivistö.

– Siskoni on sellainen rehti likka ja reipas liikkeissään ja hyvin oikeudenmukainen ja mitä hän lupaa, sen varmasti myös pitää.

– Hänen kanssaan on helppo jutella myös vaikeista elämän asioista ja auttaa varmasti, tavalla tai toisella, ja on hirveän hyvä tsemppari. Olen ylpeä, kun minulla on tuollainen sisko, Tuija Kivistö kehui sisartaan.

Myös Kaijan miespuoliset työtoverit ovat muistaneet naistenpäivän.

– Toinen toi töihin kääretorttua ja toinen pääsiäismunia, että kyllä on tosi hienosti muistettu. Ne saa meistä vähän pyöreitä, niin me ollaan leppoisempia, kuulin aamulla tällaisen lausahduksen, Nylund nauraa.

Postinjakajan päivät kuluvat tien päällä

Lopella Kaija Nylund hoitaa noin 180 kilometrin lenkin koko Pilpalan postinumeroalueella joka päivä. Hän kertoo, että arjen pahimpia ongelmia ovat teiden kunto ja kelit.

– Ennen tiet pidettiin siinä kunnossa, että maitoauto pääsi kiertämään. Nykyisin kun ei mene enää kuin posti, niin postillahan ei ole niin väliä, laskut tulee varmasti, Nylund sanoo ironisesti.

Tänä talvena Kanta-Hämeessäkin on ollut päiviä, jolloin koulukuljetuksia ei ole pystytty ajamaan liukkauden takia. Ongelmat koettelevat maaseudun postikuljetuksiakin.

– Lopellakin osassa teitä bussit eivät ole ajaneet, mutta meidän jakajat ovat sen verran sitkeää sakkia, että kyllä ne melkein tiet menee läpi. Muutama talous voi olla mihin ei pääse, mutta kyllä siinä täytyy olla jo melkein mahdoton este, Nylund kehuu.

Arjen sankari sammuttaa tulipalot ja pelastaa

Kaija Nylund on työvuoroillaan kohdannut vakavampiakin yllätyksiä kuin radioruusujen saaminen. Reippaita otteita tarvittiin postinjakolenkillä eräässä kotipihassa.

– Kerran oli auto pudonnut renkaanvaihtajan päälle, jalat olivan vielä auton alla ja auto oli kyllä ylhäällä, mutta mies ei päässyt itse nousemaan. Puolisen tuntia hän oli yrittänyt auton alta pois. Otin kainaloista kiinni ja vedin hänet auton alta. Paikka oli sivutien päässä eikä sinne varmaan muita olisi sinä päivänä mennyt, Nylund muistelee.

Viime syksynä hän osui paikalle sammuttamaan alkavaa paloa.

– Haistelin jo edellisellä postilaatikolla, että kuka polttaa risuja. Seuraavassa paikassa huomaan, että talon nurkka on liekeissä.

– Emäntä seisoi rappusilla, huutelin, että onko missään vettä. Rännin alta löytyi vettä ja kastelukannu ja aloin tositoimiin. Se sammui hyvin, Nylund kertoo.

Lue seuraavaksi