Pörssisijoittajan kuva muuttumassa – esimerkit ovat kannustaneet naisia sijoittajiksi

Naiset omistavat vielä selvästi vähemmän osakkeita, vaikka naisten osuus omistajina kasvaa.

sijoittaminen
Nainen analysoi tilastoja.
Oleksiy Maksymenko / AOP

Naisten osuus pörssisijoittajina on kasvussa.

Naisten kiinnostuksen on huomannut muun muassa osakekauppoja välittävä Nordnet, jonka yksityisasiakkaista vajaa kolmannes on nyt naisia.

Naissijoittajien osuus on ollut yhtiön mukaan kovassa kasvussa. Yhtiön palveluja käyttää noin 16 000 naista enemmän kuin vuosi sitten. Kasvua on on ollut viime vuodesta 44 prosenttia.

Vuoden aikana piensijoittajat ovat olleet liikkeellä muutenkin vilkkaammin. Nordnet on saanut samaan aikaan uusia miesasiakkaita noin kaksinkertaisen määrän naisiin verrattuna. Miesten määrän lisäys ei silti pääse naisten kasvun tasolle.

– Sijoittamisesta on tullut entistä avoimempaa ja siitä puhutaan positiivisemmin. Naiset lähtevät mukaan muiden esimerkkiä noudattaen, valaisee maajohtaja Suvi Tuppurainen Nordnetistä naisten esiintuloa.

Sijoittajatarinat houkuttelevat

Kaikista suomalaisista reilusta 850 000 yksityissijoittajista vajaa joka neljäs käyttää Nordnetin palveluita.

Naiset ovat saaneet esimerkkejä ja apua osakekauppaan muun muassa sosiaalisen median vertaissivuilta. Pörssitalolla on järjestetty myös naisille suunnattuja tilaisuuksia.

Moni naissijoittaja on viime vuoden aikana tullut esiin ja jakanut omaa sijoittajatarinaansa.

Suvi Tuppurainen

– Moni naissijoittaja on viime vuoden aikana tullut esiin ja jakanut omaa sijoittajatarinaansa. Heitä on eri-ikäisiä ja eri taustoista. Naiset rakastavat rehellisiä tarinoita, Tuppurainen kertoo.

Naisen salkku pienempi kuin miehen

Kaikista suomalaisista sijoittajista naisia on noin kolmannes. Nordnetin tietojen mukaan naiset tekevät osakekauppaa harvemmin kuin miehet, mikä Tuppuraisen mukaan voi olla myös merkki harkinnasta. Aktiivisuus ei ole aina sijoittamisessa hyve.

Euroclearin tietojen mukaan naiset omistavat omistajien lukumäärään nähden vähemmän osakkeita. Tämä näkyy myös Nordnetissä, jossa naisten osakesalkku on keskimäärin melkein puolet pienempi kuin miehillä. Naisten salkun arvo on vajaat 19 000 euroa.

Nordnetin yksityisasiakkaat ovat muita yksityisasiakkaita aktiivisempia ja ovat valmiita maksamaan pörssitiedoista enemmän. Nordnetin naisten suosikkeja ovat Nokia, Nordea, Telia, Fortum ja Kone.