Metsään kuolleesta hirvestä todettiin näivetystauti – Ensimmäinen tapaus Suomessa

Tauti löytyi 15-vuotiaasta, itsestään kuolleesta hirvestä Kuhmossa.

Eläinten kuolema
Inarin Angelissa hirvet ovat tavallinen näky pihassa olevassa porojen ruokinta-aitauksessa.
Kirsti-Helena Länsman / Yle

Suomessa on ensimmäistä kertaa todettu hirvieläinten näivetystautia (chronic wasting disease, CWD), tiedottaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira (siirryt toiseen palveluun). Tauti löytyi 15-vuotiaasta, itsestään kuolleesta hirvestä Kuhmossa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa tehtyjen tutkimusten tulokset on varmistettu EU-vertailulaboratoriossa. Näivetystautia voi esiintyä hirvieläimissä, ja se johtaa aina eläimen kuolemaan. Hirvieläinten näivetystaudin ei tiedetä tarttuneen ihmiseen.

Hirvieläinten vienti muihin maihin pysäytetään toistaiseksi

Eviran mukaan hirvieläinten lihaa voi syödä turvallisesti eikä lihan myyntiä tai vientiä rajoiteta. Varotoimenpiteenä kuitenkin elävien hirvieläinten, kuten porojen, vienti muihin maihin pysäytetään toistaiseksi.

Aiemmin hirvieläinten näivetystautia on todettu Euroopassa ainoastaan Norjassa. Vuoden 2018 alusta taudin esiintymistä on seurattu tehostetusti Suomessa ja viiden muun EU-maan alueella.

CWD on hirvieläinten hitaasti etenevä, aina kuolemaan johtava sairaus, jota esiintyy yleisesti Pohjois-Amerikassa. Kuhmosta löydetyn hirven tauti ei ole pohjoisamerikkalaista, tarttuvaa näivetystaudin muotoa, vaan Norjassa todetun kaltaista, satunnaisesti yksittäisistä hirvieläimistä löytyvää taudin muotoa, Evira vahvistaa.

– Se ei ilmeisesti tartu kovin hyvin eläimestä toiseen, sanoo Eviran eläinten terveyden ja hyvinvoinnin osaston yksikönjohtaja Terhi Laaksonen.

Taudin seurantaa tehostetaan

Suomessa taudin esiintymistä on tutkittu jo vuodesta 2003 alkaen. Tähän mennessä tutkituista noin 2 500 näytteestä tautia ei ole aiemmin todettu.

– Nyt taudin seurantaa tehostetaan Kuhmon ja Kainuun alueella. Metsästäjille annetaan tarvittaessa lisäohjeita ennen seuraavan metsästyskauden alkua, Evira tiedottaa.

Huoli hirvieläinten näivitystaudista koskettaa myös porotaloutta. Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila kertoo yhdistyksen tarkkailevan tilannetta.

– Tutkimukset ovat käynnissä. Asia pitää ottaa vakavasti, mutta ei kannata alkaa panikoimaan.

Muokattu 12.3.2018 klo 12:48: Lisätty Eviran eläinten terveyden ja hyvinvoinnin osaston yksikönjohtaja Terhi Laaksosen kommentti, jossa hän toteaa, että tauti ei ilmeisesti tartu kovin hyvin eläimestä toiseen.