1. yle.fi
  2. Uutiset

Kulttuuriravintola Jokelan lopullinen kohtalo ratkeaa ensi vuonna – tai ainakin uusi valituskierros käynnistyy

Suojelusta tai purkamisesta aiotaan tehdä vaihtoehtoisia suunnitelmia kaavaprosessissa.

rakennussuojelu
Tässä kiinteistössä toimi hotelli-ravintola Wanha Jokela ja aikanaan elokuvateatteri Kino-Karjala.
Mari Itkonen / Yle

Ravintola Jokelan kohtalon lopullisesti ratkaiseva asemakaavoitus on käynnistymässä.

Joensuun kaupunki, Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö, Museovirasto ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus ovat sopineet tavallista laajemmasta yhteistyöstä kaavahankkeen aikana. Jokelan tontista aiotaan tehdä vaihtoehtoisia suunnitelmia, joita vertaillaan toisiinsa. Kaupungin tiedotteen mukaan kaavatyössä otetaan kantaa muun muassa rakennussuojelun laajuuteen, tontille sijoittuvan rakentamisen määrään sekä hankkeen taloudellisuuteen.

Jokelan rakennuksen ja tontin kohtalo on ollut avoin vuosikaudet. Kaupunginvaltuusto teki vuonna 2012 päätöksen osayleiskaavasta, joka olisi mahdollistanut rakennuksen purkamisen. Hallinto-oikeus kuitenkin hyväksyi päätöksestä tehdyn valituksen vuonna 2014 ja suojeluasia jäi auki.

"Puolin ja toisin meni överiksi"

Hotelli-ravintola Wanhan Jokelan suojelemiseksi syntyi vuoden 2012 aikana poikkeuksellisen suuri kansanliike. Liikkeen vetäjänä toiminut Riitta Nyberg toivoo nyt, että asiaa voidaan nyt käsitellä ilman suuria tunteita.

– Jokela on ollut kipeä asia monille, ei pelkästään kansanliikkeessä toimineille. Tunteet menivät överiksi puolin ja toisin. On hyvä, jos nyt voidaan aidosti pohtia eri vaihtoehtoja, Nyberg sanoo.

Hänestä on surullista, ettei asiassa ole päästy ratkaisuun aiemmin.

Kaupunginvaltuusto päättää uudesta kaavaehdotuksesta luultavasti vuonna 2019, mutta se ei vielä sinetöi Jokelan kohtaloa, sillä kaavoituspäätöksistä voi valittaa hallinto-oikeuteen. Valituksen käsittely vie tavallisesti 2–3 vuotta.

Jokelan rakennuksen omistaa Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö. Sen toiveena on ollut purkaa vanha ravintola ja rakentaa tilalle uudisrakennus. Suomen vanhimpiin ravintoloihin kuulunut Wanha Jokela lopetti toimintansa loppuvuodesta 2012.

Kaavahankkeesta järjestetään yleisötilaisuus keskiviikkona 28.3. klo 18 Carelicumin auditoriossa.

Lue juttumme Jokela-kiistan vaiheista (siirryt toiseen palveluun)viime keväältä.

Lue seuraavaksi