Ville Niemisellä viimeinen ilta Risto Dufvan vierellä – "Varastettu niin paljon tietoa kuin mahdollista"

Ville Nieminen myöntää, ettei valmentaisi ensi kaudella SM-liigajoukkuetta ilman Risto Dufvaa.

Ville Nieminen
Jukurit-aitiossa valmentajat työssään - Ville Nieminen ja Risto Dufva (kesk.)
Jukurit-aitiossa valmentajat työssään - Ville Nieminen ja Risto Dufva (kesk.)Tomi Hänninen

Mikkelin Jukureiden kausi päättyy Lappeenrannan Kisapuiston perjantai-illassa. Ottelu SaiPaa vastaan jää ainakin toistaiseksi myös Ville Niemisen viimeiseksi Jukureiden valmentajana.

Nieminen ei peittele Jukureiden päävalmentajan Risto Dufvan vaikutusta lyhyellä valmentajan urallaan.

– Totuus on se, että ilman Ristoa en ensi kaudella valmentaisi SM-liigajoukkuetta, toteaa Nieminen.

–Sitä on tietysti vaikea sanoa mitä on saanut eniten, mutta ne palaset varmasti loksahtelevat tulevina vuosina. Mutta kuinka Risto pystyy pitämään kokonaisuuden hallussaan ja pumppaamaan joukkuetta joka ilta, niin parhaimmillaan Risto on siinä paras, toteaa Nieminen.

Niemisen tulevaa osoitetta ei vielä ole virallisesti julkistettu, mutta vahvoissa huhuissa miestä viedään Lahden Pelicansin päävalmentajaksi.

Pelaajaurallaan Nieminen pelasi muun muassa 368 NHL-ottelua useissa joukkueissa ja 362 liigaottelua Tampereen Tapparan ja Rauman Lukon paidoissa. Kaudella 1994_–_1995 ensimmäisen liigaottelunsa pelannut Nieminen päätti pelaajauransa keväällä 2015 Lukossa. Seuraavana syksynä mies oli päävalmentajan takissa Keuruulla KeuPan penkin takana Mestiksessä.

– Se KeuPa-vuosi tuli aika nopeasti ja siinä joutui käyttämään aika monen vuoden lainatut ja varastetut keinot. Niillä ei ehkä aina ollut sellaista todellisuuspohjaa, ja tässä nyt kuivatettu maata ja rakennettu palikoita. Toivottavasti tästä on ollut apua tulevaisuudessa.

Dufva tuli Niemiselle tutuksi jo pelaajaurallaan Rauman kauden aikana. Dufva toimi myös Niemisen mentorina Keuruun vuoden aikana. Oppia on ammennettu myös kahden kuluneen kauden aikana.

– Hyvin vähän on isketty yhteen. Totta kai kaikilla on omat toimintatavat, ja Risto on näyttänyt kuinka tämä homma toimii. Ehkä me on pystytty (valmentaja Juuso Hahlin kanssa) tuomaan uusia juttuja Ristolle samaan aikaan, kun on kopioitu ja varastettu niin paljon tietoa kuin on ollut mahdollista. Tämä on esikuntatyötä, tuodaan uusia ideoita pöydälle, perustellaan ne, ja päävalmentaja päättää.

Menestyspaineiden kestämistä ja käsittelemistä Nieminen ei ole Mikkelissä joutunut omassa roolissaan kokemaan.

– Siihen nämä kaksi vuotta Mikkelissä eivät ole valmentaneet muuten kun katsomalla Riston valmentamista, käyttäytymistä ja suhtautumista. Siitä on paljon oppinut. Se on silmiä avaavaa, kun ruvetaan pelaamaan tuloksesta, ja on paineita, pohtii Nieminen.