Huijareita liikkeellä: Yhdistyksiä ja yrityksiä huijataan siirtämään rahaa ulkomaisille pankkitileille

Keskiviikkona uutisoitiin sotkamolaisyrityksestä, jolta huijattiin laskulla lähes 40 000 euroa. Nyt vastaavanlaista tapausta tutkitaan Kajaanissa.

poliisitutkinta
Poliisin logo.
Terhi Marjakangas / Yle

Poliisi pyytää yritysten, seurojen ja yhdistysten henkilöitä huolellisuuteen laskutusten kanssa. Viime päivinä on tullut ilmi tapauksia, joissa organisaatioilta on huijattu rahaa tekaistuilla laskuilla.

Helmikuun lopussa kajaanilaisen yhdistyksen rahastonhoitajalle lähetettiin 8500 euron lasku, jonka aiheena olivat tietokonepalvelut. Yhdistyksen rahastonhoitaja ja puheenjohtaja kuitenkin huomasivat, että lasku oli aiheeton, eikä laskua maksettu.

Mikäli 8500 euron maksu olisi suoritettu, rahat olisivat menneet espanjalaiselle pankkitilille. Poliisi tutkii tapausta petoksen yrityksenä.

Oulun poliisilaitoksen ylikonstaapelin Hannu Vännisen mukaan samanlainen huijauslasku on lähetetty myös neljään muuhun yhdistykseen Suomessa. Näistä yksi lankesi huijaukseen.

Poliisin mukaan vastaavanlaisia tapauksia on ilmennyt Suomessa useampikin.

Keskiviikkona uutisoitiin sotkamolaisyrityksestä, jolta huijattiin lähes 40 000 euroa. Petoksen tekijä hyödynsi yrityksen sähköpostin tietoja ja lähetti yrityksen kirjanpitäjälle maksukehotuksen väärissä nimissä. Poliisi tutkii asiaa törkeänä petoksena.

Poliisi epäilee, että tapauksissa on sama tekijä. Ylikonstaapeli Vännisen mukaan huijausyrityksiä tehdään etenkin kesällä, kun huijarit tietävät, että yritysten tai yhdistysten rahastonhoito voi olla sijaisen käsissä.

Poliisi toivoo erityistä huolellisuutta erityisesti sähköpostitse esitetyissä laskuissa. Laskutuksista huolehtivien on hyvä tarkistaa laskutuspyynnöt etenkin silloin, kun lasku tulee yritykseen kuuluvan henkilön nimellä.

Lisätty tietoja ja korjaus 9.3.2018 klo 9:19: Lisätty poliisilta saatuja tietoja ja täsmennetty, että Kajaanin tapauksessa huijausyrityksen kohteeksi joutui yhdistys, ei yritys.