1. yle.fi
  2. Uutiset

Raide-Jokerin kustannusarvio nousi 95 miljoonaa – urakan osapuolilla on vuosi aikaa etsiä säästöjä

Hankkeen aiempi, tilaajan asettama alkuperäinen kustannusarvio on 275 miljoonaa. Nyt etsitään keinoja budjetissa pysymiseen.

Raide-Jokeri
Raide-Jokerin havainnekuva Oulunkylän Käskynhaltijantieltä
WSP Finland Oy / kaupunkisuunnitteluvirasto

Vuoden päästä toteutukseen lähtevän Raide-Jokerin tuorein kustannusarvio ylittää alkuperäisen tavoitebudjetin 95 miljoonalla. Arvio on tilaajan, urakoitsijan ja suunnittelijan yhteinen.

Raide-Jokerin projektijohtaja Juha Saarikosken mukaan nyt tehty jopa 370 miljoonan euron kustannusarvio ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hanke todellisuudessa tulee maksamaan niin paljon.

Hankkeen aiempi, tilaajan asettama kustannusarvio on 275 miljoonaa euroa.

– Kun hintaero on kuitenkin näin iso, jopa 95 miljoonaa, niin meillä on valtava työ tulevan vuoden aikana löytää hyviä säästökohteita toteutustavoissa ja suunnitteluratkaisuissa, jotta päästään 275 miljoonaan euroon, Saarikoski sanoo.

Kaikille osapuolille tarjolla porkkanaa ja keppiä

Raide-Jokeri -hanke toteutetaan allianssi-mallilla. Malli on ensimmäistä kertaa käytössä pääkaupunkiseudulla kaupunkien toteuttamassa, suuressa infra-hankkeessa.

– Yhteisellä porukalla mietitään koko hankkeen kustannusarvio. Allianssi sitoutuu vuoden päästä tavoitekustannukseen. Jos rakentamisen aikana tulee ylityksiä tai alituksia, niin ne ovat yhteisellä vastuulla.

Konkreettista säästöä koetetaan löytää esimerkiksi rakentamisen aikaisista liikennejärjestelyistä ja kaivuumaiden käsittelystä. Ylimääräistä maiden kuljetusta voi vähentää etsimällä maiden läjitysalueita tai suoranaista uudelleen käyttöä projektin sisällä.

Saarikoski muistuttaa, että Raide-Jokerin rakentamisen haasteena on se, että raidelinja rakennetaan pääasiassa valmiiseen kaupunkiympäristöön ja nykyisille, käytössä oleville kaduille.

Raide-Jokerin kehitysvaiheen on tarkoitus loppua ensi vuoden tammikuun lopussa. Sen jälkeen alkaa rakentamisen valmistelu. Kevään 2019 aikana käynnistyvät itse rakennustyöt.

Havainnekuva: Raide-Jokeri ylittää Kehä I:n Espoossa.
Havainnekuva: Raide-Jokeri ylittää Kehä I:n Espoossa. Ramboll Finland Oy
Lue seuraavaksi