Maamme ainoan viikottaisen Babykino–elokuvakerhon vetäjä: "Kun yksi huutaa ja muut yhtyvät, niin koko osasto raikaa"

Helsinkiläinen Kallion kirjasto on pyörittänyt suosittua maksutonta Babykino-elokuvakerhoa jo vuosia. Sen innoittamana muissakin kirjastoissa on pikkuhiljaa harvakseltaan alettu kokeilla vauvaperheille vastaavaa palvelua.

vauvat
Marja ja Pihla (8kk) Mihaljov.
Jouni Immonen / Yle

Kallion kirjaston lastenosastolla, Satulinna-nimisessä huoneessa pyörii elokuva. Suurelle kankaalle seinällä heijastuu amerikkalainen romanttinen komediaelokuva Himoshoppaajan salaiset unelmat.

Huoneessa on hämärää, elokuvan äänet vaimeat ja tuolirivistön asemesta lattialle on kasattu pehmeiden tyynyjen keko. Osa katsojista pötköttää tyynyillä, monet istuvat sylityksin.

Muutamalle maittaa ruoka elokuvan painikkeeksi, pari himoshoppaajasta piittaamatonta hieroo varovaista tuttavuutta ja tavoittelee toistensa hiuksia.

Sohvan takaa alkaa kuulua hermostunutta tuhinaa. Yksi leffavieras on juuttunut mööpelin ja seinän väliin. Juuri ennen harmistuksen vaihtumista huudoksi, jumiutunut pelastetaan syliin turvaan.

Satulinnassa on meneillään Kallion kirjaston jokaviikkoinen Babykino-esitys. Tilaisuutta valvoo idean isä ja vetäjä, erikoiskirjastovirkailija Janne Palander.

Babykino
Babykinot esitetään Kallion-kirjaston Satulinna-nimisessä huoneessa. Valoja ei sammuteta elokuvan ajaksi eivätkä elokuvan äänet ole täysillä. Vauvanhoitohuone on lähellä.Jouni Immonen / Yle

"Aina silloin tällöin tulee isälauma"

Palander perusti Babykino-vauvaelokuvakerhon työpaikalleen Kallion kirjastoon vuonna 2010. Tuttavapiirissä oli tuolloin vauvabuumi ja mies huomasi, miten vähän pikkuvauvojen vanhemmille oli tarjolla kodin ulkopuolista harrastamista tai toimintaa.

Kaupallisissa elokuvateattereissa Vauvakino-esityksiä oli kyllä jo tarjolla - ja on yhä - mutta niitä on kovin harvoin ja ne maksavat.

Kallion kirjastossa Babykino-näytökset (siirryt toiseen palveluun) ovat pyörineet jo yli seitsemän vuotta säännöllisesti. Kerran viikossa, keskiviikkoisin on tarjolla elokuvaa kello 12 ja 14.30. Tiedon seuraavasta leffasta saa viikottaisessa BabyMeilissä (siirryt toiseen palveluun). Pääsy on vapaa.

Kun yksi vauva innostuu huutamaan ja muut perässä, niin täällä raikaa koko lastenosasto.

Janne Palander

Viikottain parikymmentä äitiä pienokaisineen käy kinossa. Isiäkin on näkynyt, Palander iloitsee.

– Aina silloin tällöin tulee isälauma. Yksi löytää paikalle ja kutsuu kaverinsa. Pian heitä onkin jo kolme ja sitten he käyvät, kunnes babyt kasvavat isommiksi.

Babykinon suljettuun Facebook-ryhmään (siirryt toiseen palveluun) kuuluu yli tuhat jäsentä ja uusia tulee lähes päivittäin.

Ira Simanen ja Sara
Ira ja Sara (1v2kk) Simanainen.Jouni Immonen / Yle

"Joskus koko lastenosasto raikaa huudosta"

Toisinaan kaikki Babykinossa käy kuin Strömsössä. Vauvat torkkuvat, syövät tai vetävät hyväntuulisina kilparallia lattialla tyynyjen välissä. Silloin vanhemmat voivat rauhassa keskittyä elokuvaan. Toisinaan mikään näistä ei toteudu.

– Kun yksi vauva innostuu huutamaan ja muut perässä, niin täällä raikaa koko lastenosasto, Palander nauraa.

Toisaalta Babykinon perimmäinen tarkoitus ei ole elokuvan tiivis seuraaminen. Syvimmiltään idea on saattaa yhteen samassa elämäntilanteessa olevat pikkuvauvojen vanhemmat.

Babykinossa onkin vuosien varrella solmittu kymmeniä ystävyyssuhteita, saatu vertaistukea, vinkkejä vauvanhoitoon ja elämään ylipäätään ja vaihtelua usein yksitoikkoiseen ja yksinäiseenkin vauva-arkeen.

Reeta Oksa ja Tilda
Reeta ja Tilda (11kk) Oksa.Jouni Immonen / Yle

"Julkisilla paikoilla saa kiukkuisia katseita, täällä ei koskaan"

Kallion kirjaston Himoshoppaajan salaista unelmaa katsomaan tulleet äidit vahvistavat, että elokuva ei ole Babykinossa tärkein asia.

Babykinoon tullaan tuulettumaan, Ira Simanainen ja Sara (1v2kk), Babykinon konkarit sanovat.

– Minusta tuntuu, että ihan sama, mitä täällä näytettäisiin, kävisimme kuitenkin. Täällä voi olla vapaasti lapsen kanssa ja saa itsekin seuraa. Välillä päivisin on tylsää.

Reeta Oksa syöttää Tilda-tytölleen (11kk) lounasta purkista. He ovat ensi kertaa Babykinossa.

Ihan sama, mitä täällä näytettäisiin, kävisimme kuitenkin.

Ira Simanainen

– Olemme juuri muuttaneet maahan ja tulimme katsomaan, millaista on helsinkiläinen mamma-arki. Jos täällä vaikka tutustuisi muihin äiteihin, Reeta Oksa toivoo.

Kristiina Rasimus köllöttää tyynyillä Paavo-poika (8kk) seuranaan. Hän nauttii erityisesti Babykinon rennosta meiningistä.

– Täällä kaikki ymmärtävät, jos jonkun vauva alkaa hirveästi itkeä. Julkisilla paikoilla voi saada kiukkuisia katseita, mutta täällä ei koskaan.

– Höö, Paavo-poika komppaa äitiä ja virnistää.

Kristiina Rasimus ja Paavo.
Kristiina ja Paavo (8kk) Rasimus.Jouni Immonen / Yle

Babykinon elokuvissa ei saa vilahtaa paljas rinta

Espoon Ison Omenan kirjastossa Babykinoillaan kerran kuussa, muutamissa muissa kirjastoissa silloin tällöin. Miksi toiminta ei ole innokkaampaa?

Erikoiskirjastovirkailija Janne Palander uskoo syyn olevan siinä, että kiinnostavat elokuvat ovat kortilla. Babykino-kuvien kun tulee olla sallittuja koko perheelle.

Myös näitä nyyttejä koskevat ikärajat.

Janne Palander

Elokuvakerhotoiminnan alussa Kalliossa vielä katsottiin kaikessa rauhassa K18 –elokuvia. Neljä vuotta sitten iski sensuuri.

– Elokuvatarjonnan ikärajojen noudattamista valvova MEKU (Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö) valisti meitä, että myös näitä nyyttejä koskevat ikärajat. Niinpä me nykyään katsomme vain S-merkittyjä, kaikille sallittuja elokuvia.

Palander nauraa kieltoa näyttää edes K7 –elokuvia vauvoille. Nämä elokuvat on kielletty alle 7-vuotiailta muun muassa siksi, että naisen paljas rinta voi vilahtaa.

Janne Palander
Kallion-kirjaston erikoiskirjastovirkailija Janne Palander kertoo, ettei Babykinoon ole ikärajaa. "Kerrankin eräs vanhempi rouva kävi mukana nauttimassa vauvojen seurasta, hänellä kun ei ollut omia lastenlapsia."Jouni Immonen / Yle

Aivan ilmaista elokuvien pyörittäminen ei kirjastolle ole. Vuosittainen esitysoikeus eli elokuvalisenssi maksaa muutaman sata euroa. Kallion-kirjastossa lisenssi kuuluu jo rutiinisti vuosibudjettiin. Niin tärkeäksi vauvaperheiden palvelu on koettu.

Janne Palander onkin ottanut sydämenasiakseen innostaa muita kirjastoja säännölliseen Babykino-toimintaan.

– Olen käynyt puhumassa monissa tilaisuuksissa Babykinosta. Tämä kun on mielestäni niin loistava konsepti. Ja loppujen lopuksi aika vaivatonta ja halpaa. Siihen iloon nähden, minkä tämä vanhemmille tuottaa.

Juttua korjattu 12.4.: Otsikkoon lisätty "ainoan viikottain kokoontuvan" ja jutussa kerrottu, että Ison Omenan kirjastossa Babykino kokoontuu kerran kuussa.