Yhden miehen tehopakkaus kierrättää sairaalan toimistokalusteet ja säästää työnantajalta satoja tuhansia euroja

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyskuntayhtymä säästää selvää rahaa kierrättämällä huonekaluja talon sisällä.

kierrätys
Kai Salokanta
Markku Lähdetluoma / Yle

Huonekalujen kierrätyspisteen tarina Päijät-Hämeen keskussairaalassa alkoi viime syksynä.

Pitkään ajatuksissa pyörineen idean käytännön toteuttajaksi keksittiin vuosikymmeniä huonekalualalla aiemmin toiminut työntekijä oman talon sisältä.

30 vuotta huonekalualalla myyjänä ja myymälänhoitajana toiminut Kai Salokanta haki yt-neuvottelujen jälkeen töitä ja päätyi moninaisten vaiheiden kautta keskussairaalan varastolle töihin.

– Vaimo on sairaalassa töissä ja ajattelin, että se on paikka, jossa en pystyisi ikinä työskentelemään. Mutta täällä sitä vaan ollaan, vaikkakin varaston puolella, Salokanta nauraa.

Oikea mies paikalleen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä on aiemmin kierrätetty huonekaluja pienimuotoisesti, mutta ei järjestelmällisemmin.

Remonttien, osastojen muuttojen ja hyvinvointiyhtymän vuodeosastojen lakkautusten myötä sisäisen kierrätyksen tarve kasvoi entisestään.

Kun Salokantaa keksittiin kysyä kierrätyspisteen hoitajaksi, asiat lähtivät rullaamaan.

– Hankintapuolen päällikkö Tarja Elomaa tunsi taustani ja kysyi, lähtisinkö toteuttamaan ideaa. Työnantajan tarpeet ja minun osaamiseni kohtasivat, Salokanta toteaa.

Tilat kierrätyspisteelle löytyivät keskussairaalan pääsisäänkäynnin tuntumasta, entisistä hallinnon toimistotiloista.

Kierrätyspisteestä tuli Mööpelimarketti

Aluksi Kai Salokanta kokosi siellä sun täällä varastoissa pölyttyneet kalusteet Mööpelimarketiksi sittemmin nimettyyn kierrätyspisteeseen.

Hyväkuntoiset, edelleen käyttökelpoiset kalusteet ovat nyt yhdessä paikassa, helposti löydettävissä ja saavutettavissa.

Salokanta vastaa kierrätyskalusteista varastoinnista uudelleen sijoittamiseen asti.

Mööpelimarketissa on lähinnä toimistokalusteita, sairaalasängyt ja vastaavat menevät muualle. Valikoima on laaja, jääkaappeja, sermejä ja kelloja myöten. Kysytyimpiä hyvinvointiyhtymän sisällä ovat työpöydät ja tuolit.

– Joulukoristeitakin löytyy, naurahtaa Salokanta.

Toimistokalusteissakin muodit muuttuvat

Salokanta muistelee, että keräilyvaiheen jälkeen esimerkiksi toimistotuoleja oli noin kaksisataa kappaletta, työtuoleja parikymmentä ja nojatuoleja kymmeniä. Työpöydistä irrotettiin jalat ja ne koottiin yhteen huoneeseen. Niitä oli parisataa.

Pienemmät fiksaus- ja kokoomatyöt Mööpelimarketin hoitaja tekee itse – isommissa on mahdollisuus kääntyä verhoomon, puusepänverstaan ja metallityöpajojen puoleen.

Jos esimerkiksi työtuolin verhous on rikki tai kulunut, mutta se on muuten hyvä, tuolin uudelleenverhoilua pohditaan. Uudelleenverhoilu kannattaa Salokannan mukaan tehdä, jos kunnostuksen hinnaksi tulee alle puolet uuden hinnasta.

Työpöytien tuunauksiin Kai Salokanta ei ulkopuolista apua tarvitse, vaan tekee työvaiheet itse. Säilytyksen ajaksi pöytälevyt ja jalat irrotetaan ja käyttöön otettaessa kootaan ja säädetään uudestaan.

Muoti on vaihtunut siinä mielessä, että suorakaide on suosiossa, eikä enää tietokonesyvennyksillä varustetuille työpöydille ole tilausta.

Kierrätystuoleja
Toimistotuoleja riittää tarjolle ja kierrätettäväksi.Markku Lähdetluoma/ Yle

Hyvä kiertää ja tuo säästöjä

Kalusteet ovat lähteneet hyvin kiertoon Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sisällä.

Yksittäisiäkin huonekaluja kysytään, mutta perusideana on, että kierrätyspisteen tarjonta huomioidaan jo hankintavaiheessa.

– Aina ennen uusien kalusteiden hankintaa käydään läpi Mööpelimarketin valikoima ja katsastetaan, löytyisikö täältä tarpeisiin sopivia huonekaluja. Ainoa, mikä maksaa on kuljetus, Kai Salokanta kertoo.

Ainoa mikä maksaa, on kuljetus. Usein kierrätyspisteen hoitaja hakee ja toimittaa kalusteet perille itse.

Toiminta on tehokasta ja kalusteiden toimitus nopeaa.

Jouni Peltomaa

Salokanta laskee, että syyskuusta loppuvuoteen säästöä syntyi noin 120 000 euroa, ja tämän vuoden tammikuussa 50 000 euroa jo yhden kuukauden aikana.

– Vertaan kierrätyksestä syntynyttä säästöä siihen, että olisi hankittu vastaavasti uusia huonekaluja.

Toimintaan on tyytyväinen myös toimialajohtaja Jouni Peltomaa.

– Kausivaihtelua on, mutta sekin huomioiden säästöä syntyy vuositasolla satoja tuhansia euroja. Toiminta on tehokasta ja kalusteiden toimitus nopeaa.

Salokannan mukaan olennaista on, että koko yhtymä ja henkilökunta on mukana kierrätyksessä ja pitää sitä tärkeänä ja järkevänä.

– Huonekalun käyttöikä on pitkä, kun jo hankinnassa huomioidaan ajattomuus, kestävyys ja kierrätettävyys.

Paras palaute tulee käyttäjiltä.

– Kun olen vienyt kalusteita perille, vastaanotto ja henkilökunnan palaute on ollut niin positiivista ja ylistävää, että se tuo parhaan tunteen.