Hallitus tyrmää valinnanvapauslain lähettämisen EU-komission kommentoitavaksi – "Eihän meidän nyt pidä Brysselistä kysyä joka asiaa"

Muun muassa korkein hallinto-oikeus on vaatinut tarkastusta siitä, onko sote-uudistuksen valinnanvapauslaki samassa linjassa EU-oikeuden kanssa.

Sote-palvelujen valinnanvapaus
Atalk 8. maaliskuuta 2018.
A-studio: Talkissa sote-uudistuksesta keskustelivat Touko Aalto (vihr.), Antti Rinne (sd.), Petteri Orpo (kok.) ja Anu Vehviläinen (kesk.).Yle

Sote-uudistuksen vastuuministerit kohtasivat torstai-illan A-studio: Talkissa suurimpien oppositiopuolueiden puheenjohtajat. Yhdeksi keskeiseksi kritiikin kohteeksi nousi valinnanvapausmallin yhteensopivuus EU-oikeuden kanssa.

Esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski on vaatinut valinnanvapauslain lähettämistä EU:n komission käsittelyyn. Koski yhdessä Elina Lepomäen (kok.) kanssa pelkää, että valinnanvapauslaki törmää EU-oikeuteen, ja jäljelle uudistuksesta jää vain keskustan toivoma maakuntahallinto.

Myös korkein hallinto-oikeus on vaatinut käsittelyyn lähettämistä. Tällä hetkellä hallitus on todennut, ettei EU-notifikaatiota tarvita.

– Minä pidän EU:sta, mutta eihän meidän nyt pidä Brysselistä joka asiaa kysyä, toteaa valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) A-studio: Talkissa.

Hän muistuttaa, kuinka Suomen nykyistä sote-järjestelmää tai Ruotsin valinnanvapausmallia ei ole esitarkastettu EU:ssa.

Virkamiehet käyvät EU:n kanssa epävirallista keskustelua

Orpon vieressä istunut kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kertoo, kuinka he ovat kuukausien ajan selvittäneet tämänhetkistä mallia erityisesti ministeriöiden EU-oikeusihmisten kanssa.

Tämän lisäksi suomalaiset virkamiehet käyvät päivittäin EU:n komission kanssa keskusteluja sotesta ja valinnanvapauslaista. Esimerkiksi valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki oli viimeksi torstaina käynyt epävirallista keskustelua.

Vihreät ja SDP huolestuneina

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kritisoi, kuinka hallitus ei toimi niin kuin perustuslakivaliokunta ja korkein hallinto-oikeus ovat esittäneet. Hän pelkää, että Suomi saattaa joutua EU-oikeuden vastaiseen tilanteeseen ja maksamaan isot vahingonkorvaukset.

– Miksi ottaa tällainen riski? Miksi pelata isänmaan edun nimissä? kysyi Aalto ministereiltä.

– Ajattelu, että me sulkisimme silmämme siltä, että tämä on nyt tärkeä kysymys, ei pidä paikkaansa, Anu Vehviläinen kommentoi hallituksen saamaa kritiikkiä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne korosti hallituksen eli kokoomuksen omien kansanedustajien huolta siitä, että on riski, jos valinnanvapauslakia ei selvitetä etukäteen.

Ministeri Vehviläinen torppasi Rinteen ja Aallon väitteet toteamalla opposition poliitikoiden vain heiluttelevan Bryssel-korttia.

– Halutaan, että tämä pitkittyy, koska kaikki tietävät, että EU:n komission käsittely kestäisi erittäin pitkään.

Katso koko keskustelu Yle Areenasta.

Lue lisää:

Nyt se tapahtui: Hallitus esittää valinnanvapautta sote-palveluihin

Oppositiosta täystyrmäys valinnanvapauspykälille: "Peruuttamaton virhe"

Sote-kuohunta yltyi yhä kuumempiin liekkeihin kyselytunnilla – puhemies joutui rauhoittelemaan kansanedustajia

Ymmärrätkö miten sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä

Ylen soittokierros paljasti: Kokoomuksen sote-kapina vähäistä, mutta moni asettaa ehtoja - "En voi ottaa sikaa säkissä"

Uskomattomat soten käänteet – katso kahdella silmäyksellä, miten tähän on tultu