Yli 20 toimittajalle vankeustuomio Turkissa – liitettiin vallankaappausyritykseen

Valtaosa sai monen vuoden vankeustuomion. Turkki on tiukentanut yhä otettaan mediasta vuoden 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen.

Turkki
Pariisissa mielenosoitus Turkissa vangittujen toimittajien puolesta. Mielenosoittajien käsissä paperista leikattuja kasvokuvia.
Toimittajat ilman rajoja -järjestö protestoi Turkissa vangittujen toimittajien puolesta Pariisissa Turkin suurlähetystön edessä 5. tammikuuta.Ian Langsdon / EPA

Turkissa tuomittiin torstaina 25 toimittajaa vankeuteen. Syytteissä oli kyse yhteyksistä ryhmään, jota Turkki syyttää kesän 2016 vallankaappausyrityksestä.

Turkkilaisen uutistoimiston Doğanin mukaan tuomituista 23 tuomittiin aseistetun terrorismiryhmän jäsenyydestä. Kymmenen heistä sai 7,5 vuoden tuomion ja loputkin yli kuuden vuoden tuomion. Kahden muun syytteet olivat lievempiä, ja tuomionsa lyhyempiä ja ehdollisia.

Monet tuomituista työskentelivät Zaman-sanomalehdessä, jonka Turkin hallinto otti haltuunsa keväällä 2016. Kyseessä oli tuolloin Turkin laajalevikkisin sanomalehti.

Turkki katsoo Zamanilla olleen läheinen yhteys Yhdysvalloissa asuvaan turkkilaissaarnaajaan Fethullah Güleniin. Turkin mukaan Gülen oli vallankaappausyrityksen takana ja on vaatinut hänen luovuttamistaan Turkkiin. Gülen ja hänen tukijansa ovat kiistäneet väitteet.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin lehdistönvapausedustaja Harlem Désir sanoo olevansa huolissaan tuomioista ja vaatii toimittajien vapauttamista. Désirin mukaan "vakavia syytteitä ei todistettu tutkinnan aikana".

Vallankaappausyrityksen jälkeen Turkissa on otettu kiinni kymmeniä toimittajia. Osan kohdalla kyse on ollut Gülen-yhteyksistä, osa on käsitellyt kurdiasioita ja osa on kritisoinut Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania. Yhteensä yli 50 000 ihmistä on joutunut vankilaan ja yli 150 000 ihmistä on menettänyt työnsä vallankaappausyrityksen jälkeisissä puhdistuksissa.

Lue lisää:

Turkki vapauttaa saksalaistoimittajan – kuudelle journalistille elinkautiset vankeusrangaistukset

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puolusti toimittajien pidätyksiä

Suomalaistoimittajan kahden vuoden vaino – Yle julkaisee vaiettuja yksityiskohtia, miten Turkki ajoi läpi tuomion “terrorismipropagandasta” Ayla Albayrakille

Lähteet: Reuters, AFP