Hiihtolomaviikolta peruttiin vajaat 20 leikkausta Lapin keskussairaalassa

Siirrettävät leikkaukset ovat olleet esimerkiksi sterilisaatioita, joille löytyy helposti uusi toimenpideaika.

keskussairaalat
Tekonivelleikkaus Lapin keskussairaalassa
Esimerkiksi tekonivelleikauksia ei siirretty, koska niissä uuden toimenpideajan saaminen on vaikeaa.Jarmo Honkanen / Yle

Lapin keskussairaala on perunut tältä viikolta kaikkiaan reilut 15 ei-kiireellistä leikkausta työntekijäpulan vuoksi.

Useat leikkauspuolen työntekijät ovat olleet sairaana ja lisäksi moni on ollut vuosilomalla koululaisten hiihtolomaviikolla. Ei-kiireellisten leikkausten siirrolla on varmistettu, että kiireelliset leikkaukset pystytään hoitamaan normaaliin tapaan.

Leikkausaikoja on siirretty eteenpäin ja lisäksi yhdestä kahteen leikkaussalia on ollut päivittäin suljettuna tällä viikolla. Operatiivisen hoidon johtajan Katja Hämeenojan mukaan siirretyissä leikkauksissa ei ole vaarannettu hoitotakuuta.

– Pyrimme siihen, että siirrämme sellaisia leikkauksia, joihin meillä on mahdollisuus saada suhteellisen nopeasti uusi toimenpideaika. Myös sellaisia toimenpiteitä on siirretty, jotka eivät kuulu hoitotakuun piiriin. Käytännössä sterilisaatiotoimenpiteet on sellaisia, Hämeenoja kertoo.

Tyypillisiä ei-kiireellisiä leikkauksia ovat myös tekonivelleikkaukset ja selkäleikkaukset, mutta ei ole siirretty työvoimapulasta huolimatta.

– Niissä tilanne on sellainen, että ajoittain jopa hoitotakuussa pysyminen haasteellista. Niitä ole lähdetty ollenkaan siirtämään, koska niille myös uuden toimenpideajan saaminen on tosi haasteellista, Hämeenoja sanoo.

Ensi viikolla tilanne on Lapin keskussairaalassa palautumassa normaaliksi.